UE și Ucraina au prelungit acordul privind transportul rutier

Uniunea Europeană şi Ucraina au decis joi să prelungească şi să actualizeze actualul acord privind transportul rutier. Acordul urmăreşte să ajute Ucraina să acceseze pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.
AGERPRES - joi, 20 iun. 2024, 18:15
UE și Ucraina au prelungit acordul privind transportul rutier

Semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022 în urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acordul a sporit substanţial schimburile comerciale rutiere dintre Ucraina şi UE, în beneficiul ambelor economii.

Prin urmare, acordul este prelungit până la 30 iunie 2025, cu reînnoire tacită pentru o altă perioadă de şase luni, cu excepţia cazului în care una dintre părţi nu este de acord şi are dovezi solide şi clare că există o perturbare majoră a pieţei sale de transport rutier sau că obiectivele acordului nu mai sunt, în mod evident, îndeplinite.

Pentru a îmbunătăţi punerea în aplicare, acordul cuprinde acum reglementări suplimentare: operatorii de transport trebuie să deţină documente care să ateste autorizaţia de transport internaţional şi respectarea acordului şi sunt necesare documente care să ateste că operaţiunile fără încărcătură sunt legate direct de o operaţiune de tranzit sau bilaterală, în conformitate cu acordul.

De asemenea, este prevăzută consolidarea respectării de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligaţiilor prevăzute în acord, în special combaterea fraudei, a falsificării documentelor conducătorului auto şi a încălcărilor normelor de siguranţă rutieră, care ar putea duce la pierderea drepturilor de a presta servicii de transport specificate în acord. În plus, este introdusă o clauză de salvgardare care să permită suspendarea acordului în anumite zone geografice în cazul în care o piaţă de transport rutier din această zonă se confruntă cu perturbări majore care pot fi atribuite acordului.

„De la acordul iniţial, exporturile rutiere ucrainene către UE au crescut semnificativ, adăugând peste 300.000 de tone de mărfuri exportate lunar. În acelaşi timp, importurile ucrainene din UE au crescut vertiginos, valoarea importurilor crescând de aproape trei ori în comparaţie cu valoarea exporturilor, ajungând la o valoare impresionantă de 700 milioane de euro pe lună. Extinderea prezentului acord este o expresie puternică a solidarităţii europene. Prin consolidarea acordului cu garanţii solide şi asigurarea fermă a respectării legii, punem bazele unor conexiuni de transport durabile care consolidează rezilienţa Ucrainei”, a declarat Adina Vălean, comisar pentru transporturi, în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Economia SUA a înregistrat în primul trimestru din an un ritm de creștere ușor mai rapid decât estimarea anterioară
Ritmul de creştere al economiei americane a fost uşor mai rapid în primul trimestru din 2024 decât s-a estimat anterior, în contextul scăderii cheltuielilor de consum, pe fondul dobânzilor......
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – surse Agerpres
România este interesată de obținerea postului de comisar european pentru Economie sau pentru Extindere Comunitară – ...
România este interesată de posturile de comisar european în domeniul Economic ori în cel al Extinderii Comunitare, au ...
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank a inaugurat un nou sediu pentru sucursala de la Sibiu
CEC Bank continuă modernizarea celei mai mari rețele de unități bancare din România și inaugurează un nou sediu pentru ...
CECCAR propune propune amânarea până după data de 1 iulie 2025 a procedurii de precompletare a TVA
CECCAR propune propune amânarea până după data de 1 iulie 2025 a procedurii de precompletare a TVA
Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) propune amânarea până după data de 1 ...