Ursache: Măsurile aplicate de ASF contra Harinvest au fost exemplare

Măsurile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ contra casei de brokeraj Harinvest au fost exemplare, dar legislaţia privind piaţa de capital are lipsuri şi ASF nu poate sancţiona entităţile care îşi încalcă propriile regulamente şi reglementări interne, a declarat miercuri, la o conferinţă pe tema pieţei de capital, vicepreşedintele ASF, Mircea Ursache.
Economica.net - mie, 19 mart. 2014, 09:54
Ursache: Măsurile aplicate de ASF contra Harinvest au fost exemplare

,,Evenimentul de la Harinvest este unul istoric, la începutul anului 2011, şi există furtul unei societăţi de brokeraj. Eu nu mă ocup de hoţi, de hoţi se ocupă instituţiile statului. Eu i-am scos din piaţă, le-am dat interdicţie cinci ani’ , a afirmat Ursache.

Vicepreşedintele ASF a menţionat că înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Penal, în februarie 2014, problemele de manipulare şi abuz de piaţă erau contravenţii, iar după această dată sunt infracţiuni de competenţă DIICOT şi sancţionate cu privarea de libertate şi interzicerea unor drepturi.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis, luni, să aplice amenzi în valoare totală de 17.000 de lei unor reprezentanţi ai societăţilor implicate în cazul SSIF Harinvest, respectiv Banca Comercială Română, Depozitarul Central şi SSIF Broker Cluj-Napoca, în cazul BCR existând chiar o decizie de sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) – DIICOT.

Potrivit sursei citate, în toate cele trei cazuri acţiunea de control a început pe data de 8 ianuarie 2014.

La BCR, controlul a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.

În urma controlului, ASF a concluzionat că persoane din cadrul societăţii, prin acţiunile întreprinse, au realizat tranzacţii care au dat semnale false şi au indus în eroare investitorii şi posibilii investitori în legătură cu cererea şi oferta de acţiuni pentru nouă emitenţi şi au menţinut la un nivel anormal preţul acţiunilor pentru doi dintre aceştia (în raport cu preţul istoric înregistrat de aceste acţiuni în perioada anterioară), realizând astfel acţiuni de manipulare a pieţei.

În cazul Depozitarului Central, acţiunea de control a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte tranzacţiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest în perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013.

În urma controalelor, s-a constatat că Depozitarul Central nu a efectuat verificări şi nu a obţinut informaţii referitoare la tranzacţia iniţială de cumpărare şi data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB – operator de piaţă, a necesităţii introducerii în sistemul de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti a tranzacţiilor de sell-out speciale iniţiate de SSIF Harinvest şi decontate în patru zile de decontare, prin prisma îndeplinirii tuturor condiţiilor cerute de prevederile art. 79 alin. (1), (5) şi (6) din Titlul II al Codului Depozitarului Central.

Printre măsurile decise de ASF în privinţa Depozitarului Central se numără amendarea directorului general şi conducător al instituţiei, Adriana Tănăsoiu, cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central şi nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului şi iniţierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerinţele ASF, având ca scop evitarea unor situaţii similare.

La SSIF Broker Cluj-Napoca, verificările au avut ca obiect tranzacţiile de tip sell-out, precum şi cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada septembrie 2012 – noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest.

Astfel, ASF a constatat neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administraţie al SSIF Broker, nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operaţiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut, existenţa unor neconcordanţe între momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA, şi momentul tranzacţiilor, aşa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor, dar şi nerespectarea reglementărilor operatorului de piaţă referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

ASF a dispus sancţionarea directorului general, Grigore Chiş, a directorului general adjunct, Florica Zoicaş – Ienciu, cu amenzi în cuantum de 2.000 de lei fiecare, dar şi a reprezentanţilor compartimentului de control intern Oana Tudor şi Rareş Florian Bodea cu 2.000 de lei şi, respectiv, 1.000 de lei.

În data de 16 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare pentru SSIF Harinvest.

Te-ar mai putea interesa și
UE caută un acord echitabil cu SUA, dar va fi nevoie de un efort comun – Maros Sevcovic, comisar european pentru comerț
UE caută un acord echitabil cu SUA, dar va fi nevoie de un efort comun – Maros Sevcovic, comisar european pentru comerț
Uniunea Europeană (UE) este pregătită să găsească un acord echitabil cu Statele Unite, dar asta necesită un efort comun pentru a reuși, a declarat luni pe X comisarul european pentru......
Când vor fi închise magazinele Lidl de Paşti
Când vor fi închise magazinele Lidl de Paşti
Magazinele Lidl din România vor fi închise 2 zile de Paște, pe 20 și 21 aprilie 2025, potrivit unui anunț al companiei.
Războiul comercial aruncă giganţii americani Ford şi General Motors în umbra rerogradării, avertizează S&P
Războiul comercial aruncă giganţii americani Ford şi General Motors în umbra rerogradării, avertizează S&P
Constructorii auto americani Ford Motor Co. şi General Motors Co., alături de mai mulţi furnizori de componente auto, ...
Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar cel mai mare consumator din țară a fost dispus să plătească atât
Prețurile la energie electrică nu scad în piață. Hidroelectrica a vândut pentru tot anul 2026 cu 110 euro/MWh, iar ...
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, a scos din nou la vânzare energie electrică ...