La ora 10.50, producţia de energie eoliană era de 2.457 MW, adică aproape 34% din producţia naţională de energie electrică. Turbinele eoliene erau, aşadar, la acea oră, principalul producător de energie electrică din România. Ele produceau mai mult decât toate hidrocentralele Hidroelectrica şi decât ambele reactoare ale centralei de la Cernavodă luate la un loc.
Producţia de energie electrică din surse eoliene este însă incontrolabilă, putând ajunge de la zero (sau chiar minus, când vântul nu bate deloc iar echipamentele ajung să consume energie din sistem), la aproape 3.000 MW, cât este acum puterea instalată totală.
Comentând situaţia pe pagina sa de facebook, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu spune că regulile pieţei de la noi trebuie schimbate.
„Energia regenerabila a schimbat fundamental sistemul energetic romanesc. La aceasta ora o treime din energia produsa in Romania provine din energie eoliana. Preturile la energie s-au calmat insa sunt absolut convins ca ne vom lovi de o volatilitate a lor tot mai mare in lunile si anii care urmeaza. Este nevoie sa ne adaptam la aceasta noua realitate. Care ar putea fi lectiile ultimelor saptamani?”, se întreabă Nicolescu.
„Romania are nevoie de o piata de derivate care sa ajute la gestionarea mai buna a riscurilor de volatilitate. Este important ca OPCOM sau BRM sa creeze rapid o astfel de piata!
Trebuie sa incepem sa ne uitam mai cu atentie la stocarea energiei in baterii in conditiile in care costurile cu aceste tehnologii au scazut dramatic. Aici vad cel mai mare potential de colaborare intre Romania si China in domeniul energetic. Este nevoie insa mai intai de un cadru national de reglementare.
Este bine sa renuntam la transparenta extrema de piata noastra mai ales in conditiile in care au aparut programe IT de prognoza a preturilor foarte sofisticate care permit unor jucatori din piata sa isi consolideze interesele si sa foloseasca transparenta extrema pe care noi o avem si care a fost utila la un moment dar care a devenit din ce in ce mai riscanta” a spus Nicolescu.
La momentul transmiterii acestei ştiri, România era exportator net de energie electrică, cu circa 1.300 MW trimişi în afara ţării.