Metroul de Otopeni, de 1,3 mld. euro, a ajuns pe masa Guvernului. Care este traseul şi cine va fi expropriat

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind metroul spre Otopeni a fost publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, urmând să fie aprobat de către Executiv. Printre proprietarii de imobile care vor fi cei mai afectaţi de exproprieri se numără Romexpo, Hyundai Auto România, Mega Image şi o persoană fizică, Mariana Chiriţă.
Economica.net - lun, 26 sept. 2016, 21:07
Metroul de Otopeni, de 1,3 mld. euro, a ajuns pe masa Guvernului. Care este traseul şi cine va fi expropriat

Pentru realizarea Magistralei 6 de metrou, este necesară exproprierea unor imobile proprietate privată (persoane fizice şi juridice) cât şi transferarea unor suprafeţe de teren/construcţii din domeniul statului/domeniul public al unităţilor administrativ – teritoriale.

Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.

Valoarea totală a investiţiei este de 5,9 miliarde de lei, cu TVA inclus (circa 1,3 miliarde de euro).

Suprafaţa totală afectată de coridorul de expropriere/transfer este de 225.903 mp, din care: domeniul public al statului -167.920 mp şi proprietăţi private – 57.983 mp, se arată în Nota de Fundamentare a Hotărârii de Guvern.

Pentru proprietăţile private, valoarea despăgubirilor este calculată la circa 117 milioane de lei în total.

Cea mai mare suprafaţă ce urmează a fi expropriată de la privaţi pentru construirea metroului este deţinută de Camera de Comerţ şi Industrie a Românei prin Romexpo. Din două loturi de teren de aproape 330.000 de mp, ce aparţin Romexpo, Comnord şi Divadaria, statul ar urma să exproprieze 14.000 mp, pentru suma totală de peste 42 milioane de lei.

Mai complicată este situaţia în cazul unui teren deţinut de către Auto Rom, Hyundai Auto România şi BRD Groupe Societe Generale, unde urmează să fie expropriată o suprafaţă de 3.000 de mp, din care circa 2.100 mp reprezintă construcţie. Valoarea despăgubirilor ajunge în acest caz la aproape 12 milioane de lei.

Pentru Magistrala 6 de metrou, statul urmează să exproprieze şi două terenuri din sectorul 1 aparţinând Mega Image Pentru cel mai mare dintre ele, de aproape 3.500 mp, va plăti circa 8,6 milioane de lei.

Printre persoanele fizice care vor fi afectate de exproprieri se numără Mariana Chiriţă. Statul va lua circa 5.500 mp din două terenuri deţinute de aceasta în Sectoul 1.

Pe amplasamentul lucrării a fost identificat un monument istoric, „ULTIMUL STRĂJER AL CAPITALEI”, situat în zona viitoarei staţii de metrou Aeroport Băneasa. Intervenţiile asupra acestui monument istoric se vor executa cu respectarea prevederilor Legii nr. 422/2001, republicată, privind protejarea monumentelor istorice.

Indicatorii tehnici revizuiţi ai Magistralei 6 de metrou prevăd o lungimea totală 14,2 km, 12 staţii, o capacitate maximă de transport 50.000 călători/(oră şi sens) şi o viteză comercială 36 km/h.

Circa 100.000 persoane zilnic care vor fi pasageri ai noii linii de metrou la punerea în funcțiune (estimare 2021) şi aproximativ 190.000 peste 15 ani de la punerea în funcţiune (estimare 2035).

Finanţarea obiectivului de investiţii se face din acordul de împrumut nr. ROM-P5 încheiat între Guvernul României şi Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JICA), asigurat conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările ulterioare, din fonduri externe nerambursabile alocate de Comisia Europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii, precum şi din alte surse legal constituite.

Ministerul Transporturilor a lansat vineri în dezbatere publică Proiectul de HOTĂRÂRE de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1030/2009 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni” şi aprobarea declanşării procedurii de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică „Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni (Magistala 6. 1 Mai – Otopeni).

Totodată, Ministerul de resort a publicat şi o anexă cu Lista imobilelor afectate de coridorul de expropriere, cu date privind proprietarii și alți titulari de drepturi reale, identificați pe baza evidențelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, precum şi sumele individuale aferente despăgubirilor (galerie foto).

Data limită pentru trimiterea de propuneri/observaţii este 4 octombrie 2016.

Aprobarea prin Hotărâre de Guvern a indicatorilor tehnico – economici este prima etapă din calendarul Metrorex pentru acest an în vederea implementării proiectului Magistralei 6.

Celelalte trei etape din calendar sunt: aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti – Ilfov, demararea şi depunerea aplicaţiei pentru finanţarea din fonduri externe nerambursabile şi demararea acţiunilor specifice etapei de licitaţie pentru lucrările de structură.

Oficialii Metrorex spuneau în această vară că demararea etapei de execuţie a Magistralei 6 de metrou este estimată pentru anul 2017.

Pentru pregătirea şi implementarea proiectului a fost semnat un acord de împrumut (martie 2010), între Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională (JICA), în valoare de 41,87 miliarde Yeni (circa 320 de milioane de euro). Valoarea împrumutului asigură finanţarea serviciilor de consultanţă, proiectare, supervizare lucrări şi parţial valoarea lucrărilor pentru execuţia structurii de rezistenţă (33%).

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...