Vodafone România: 2014 va fi anul creşterii consumului de date mobile şi al ‘adopţiei’ de smartphone-uri

Anul 2013 a adus schimbări importante pe piaţa telecom din România prin apariţia pachetelor de servicii cu comunicare nelimitată şi prin lansarea serviciilor 4G, în timp ce 2014 va fi un an al creşterii consumului de date mobile, dar şi unul al 'adopţiei' de smartphone-uri în rândul românilor, consideră reprezentanţii operatorului de telefonie mobilă Vodafone România.
Economica.net - Dum, 29 dec. 2013, 15:26
Vodafone România: 2014 va fi anul creşterii consumului de date mobile şi al 'adopţiei' de smartphone-uri

‘Anul 2013 a adus schimbări importante pe piaţa telecom, mai ales în ceea ce priveşte apariţia pachetelor de servicii cu comunicare nelimitată, indiferent de reţea. Noile abonamente RED, lansate de Vodafone în prima parte a anului, au adus un concept nou de comunicare fără griji în orice reţea naţională. Cu noile abonamente, utilizatorii pot vorbi şi trimite SMS-uri nelimitat, în orice reţea naţională, beneficiază de trafic de Internet mobil inclus şi de un smartphone nou în fiecare an, precum şi de o gamă variată de aplicaţii, oferite gratuit. Anul 2013 a stat sub semnul investiţiilor în reţea, precum şi al implementării reţelei 4G. Provocările venite din zona de reglementare ne-au determinat să căutăm soluţii de eficientizare a business-ului. Nu în ultimul rând, acordul pentru partajarea infrastructurii de reţea, încheiat de Vodafone România şi Orange România, a marcat o noutate pentru piaţa românească’, au declarat pentru AGERPRES reprezentanţii companiei de telefonie mobilă.

Un alt eveniment important al anului 2013 a fost lansarea serviciilor 4G, România fiind printre primele ţări care au beneficiat de tehnologia LTE, iar acum serviciile 4G sunt disponibile în 10 mari oraşe ale ţării, la viteze de până la 100 Mbps.

În opinia reprezentanţilor Vodafone România, 2014 va fi anul creşterii consumului de date mobile şi a adopţiei crescute a smartphone-urilor, precum şi serviciilor 4G.

‘După cum am anunţat, în 2014 şi 2015 vom investi sume semnificative, în principal în extinderea reţelei 4G în toate oraşele mari ale ţării, dar şi în infrastructura de fibră optică pentru clienţii business şi în modernizarea reţelei de magazine.Vodafone România va avea a dispoziţie un buget suplimentar de 45 de milioane de lire sterline, în următorii doi ani, ca urmare a vânzării Verizon de Vodafone Group’, subliniază oficialii Vodafone România.

Pentru operatorul telecom, anul 2013 a fost un an marcat de lansări şi premiere în zona de tehnologie şi de servicii. Deschiderea Centrului Regional de Operaţiuni de Reţea ‘Danubius’, care deserveşte mai multe reţele Vodafone din Europa, a creat un număr de 500 de locuri de muncă pentru inginerii români.

Lansarea pachetelor RED cu convorbiri nelimitate a adus peste 120.000 utilizatori în baza de clienţi a companiei, iar pe zona de business, Vodafone şi-a păstrat poziţia de lider de piaţă şi a continuat să lanseze servicii noi – cum ar fi soluţiile de M2M sau Cloud – pentru a-i ajuta pe clienţi să fie mai aproape de parteneri.

Totodată, în 2013, Fundaţia Vodafone România a împlinit 15 ani de când este alături de comunitate, în care a susţinut 700 de programe sociale realizate în parteneriat cu 600 de ONG-uri şi o investiţie de 15 milioane de euro.

‘Anul acesta, Fundaţia a finalizat două proiecte importante: construcţia unei noi secţii de terapie intensivă pentru nou-născuţi la spitalul Marie Curie din Bucureşti, împreună cu Asociaţia Inima Copiilor şi renovarea şi amenajarea Centrului Naţional de Formare în Asistenţă Medicală de Urgenţă, unul dintre cele mai moderne centre de instruire din Europa Centrală şi de Est, pentru personalul medical de comandă şi control care intervine în situaţii de urgenţă, în parteneriat cu Fundaţia pentru SMURD’, au subliniat reprezentanţii Vodafone România.

După prima jumătate a anului financiar 2013/2014, Vodafone România a reuşit să aducă o creştere a bazei de clienţi cu peste 300.000 de utilizatori, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar această tendinţă a fost confirmată şi de cifrele referitoare la portabilitate, unde Vodafone ocupă primul loc la numărul de clienţi ai serviciilor mobile portaţi în reţea.

Veniturile din datele mobile au crescut cu 32% de la un an la altul, în trimestrul încheiat la 30 septembrie 2013, continuând să fie motorul principal de dezvoltare a business-ului companiei. Mai mult, traficul de date mobile a crescut cu 70% de la un an la altul (noiembrie 2012 faţă de noiembrie 2013).

În ceea ce priveşte vânzările de smartphone-uri, acestea au cunoscut un ritm ascendent, Vodafone România înregistrând o creştere de 35% în perioada aprilie – noiembrie 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În ceea ce priveşte vânzarea de tablete, numărul vândut s-a dublat anul acesta, faţă de anul trecut. Tabletele reprezintă 10% din vânzările totale de terminale din portofoliul Vodafone România.

‘În 2014, ne aşteptăm la creşteri atât pe zona de date mobile, cât şi în ceea ce priveşte adopţia de smartphone-uri în rândul romanilor. Vom continua să investim în extinderea reţelei 4G (de la sute de site-uri 4G la mii de site-uri în toată ţara) şi să ne consolidăm poziţia de cea mai buna reţea de date mobile în România’, au menţionat reprezentanţii operatorului de telefonie mobilă.

Pe de alte parte, provocarea anului 2014 pentru operatorii telecom este legată de reducerea substanţială a tarifelor de interconectare, iar menţinerea predictibilităţii este extrem de importantă pentru mediul de afaceri.

‘Anul viitor va aduce reduceri substanţiale ale tarifelor de interconectare. Cu atât mai mult, pentru noi, este foarte important să avem predictibilitate asupra mediului de afaceri. Orice taxă nou introdusă are un impact nedorit asupra veniturilor noastre şi ne obligă să ne reducem investiţiile planificate. În industria noastră, este foarte important să investim în permanenţă în noile tehnologii şi în menţinerea celor existente, pentru a putea asigura o calitate a serviciilor cu care clienţii noştri s-au obişnuit’, au adăugat reprezentanţii Vodafone România.

Operatorul telecom Vodafone România a raportat venituri din servicii de 352,9 milioane de euro în cele 6 luni ale anului fiscal încheiate la 30 septembrie 2013, în scădere cu 3,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi 8,183 milioane de clienţi ai serviciilor mobile, în creştere cu în creştere cu 308.703 clienţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vodafone România este o divizie a Vodafone Group Plc, unul dintre cele mai mari grupuri de telecomunicaţii mobile din lume, cu aproximativ 411 milioane de clienţi la 30 septembrie 2013. Vodafone are divizii in 30 de ţări de pe cinci continente şi peste 50 de reţele partenere în întreaga lume.

 

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...