Surse apropiate companiei au declarat, pentru The Verge, că Microsoft a fixat, preliminar, pentru data de 30 septembrie evenimentul, în cadrul căruia vor fi prezentate schimbările aduse de noul Windows, cu nume de cod „Threshold”.
Data ar putea fi schimbată ulterior, însă proiectul Threshold, care va deveni Windows 9, este într-o fază avansată de dezvoltare, iar Microsoft are de gând să ofere dezvoltatorilor de software o versiune în avanpremieră, pe 30 septembrie sau la scurt timp după această dată.
Recent, ZDNet scria că Microsoft intenționează să lanseze o versiune „preview” a Windows 9 la sfârșitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.
Versiunea pentru dezvoltatori va oferi o primă vedere de ansamblu a noului „mini meniu Start” al Windows 9, alături de mai multe schimbări semnificative la nivel de interfață. Windows 9 ar putea include și o versiune a aplicației Cortana, asistentul vocal regăsit pe platforma Windows Phone.
Microsoft ar putea evita să folosească denumirea de Windows 9 la evenimentul programat pentru sfârșitul lunii septembrie, compania preferând să prezinte cele mai importante caracteristici ale noului sistem de operare și să pună la dispoziția dezvoltatorilor și entuziaștilor o versiune preliminară. În orice caz, Windows 9 este aproape gata şi a ajuns foarte aproape de lansare.
Windows 9 va fi însoțit, desigur, de versiuni Windows RT (pentru tablete bazate pe arhitectura ARM) și Windows Phone.
Noul Windows va sosi, astfel, la aproximativ doi ani după lansarea Windows 8, care a fost înlocuit între timp de versiunea 8.1, şi la cinci ani după Windows 7, scos în a doua jumătate a anului 2009.
Windows 8 a fost cea mai curajoasă mutare a Microsoft din ultimii ani în zona sistemelor de operare pentru computere, aducând o interfaţă nouă, dezvoltată în jurul funcţiilor de touchscreen, cu clasicul desktop şi meniul Start ascunse în plan secund. Windows 8 nu a avut succesul scontat, utilizatorii retail fiind nemulţumiţi de noua interfaţă şi de necesitatea unei investiţii suplimentare în hardware pentru a profita de funcţiile touch, în timp ce clienţii business au preferat să rămână la Windows XP, să treacă la Windows 7 sau să aştepte lansarea Windows 9. Odată cu update-ul la Windows 8.1, multe dintre problemele cu care s-a confruntat iniţial Windows 8 au fost rezolvate, însă rata de adoptare a produsului continuă să fie slabă.
Cota de piaţă a Windows 8 şi 8.1 a scăzut în luna iulie la 12,48%, de la 12,64% în mai, potrivit datelor Net Applications. În acelaşi timp, Windows 7 a crescut cu 1,2 puncte procentuale, la 51,22%, în timp ce XP a stagnat uşor sub 25% din piaţă.
Microsoft a avut venituri de 86,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2013-2014, încheiat la 30 iunie, în urcare cu 11%, în timp ce profitul net al companiei a fost de 22 miliarde de dolari.