Comisia Europeană a publicat sumele pe care statele membre le pot încasa din pachetul “Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei ( REACT – EU)”, prin care se pot finanța măsuri de combatere a impactului social şi economic al pandemiei de COVID-19.
Potrivit Decizie de punere în aplicare, România va putea accesa anul acesta 1,24 de miliarde de euro (prețuri din 2018) sau 1,32 de miliarde de euro ( prețuri curente), ceea ce reprezintă 3,3% din valoarea totală alocată, de 39,6 miliarde de euro.
Prețurile sunt calculate în raport cu 2018 dată fiind programarea efectuată de către statele membre și pentru a se putea stabili resursele disponibile în mod efectiv după deducerea sumei pentru asistența tehnică la inițiativa Comisiei și a sprijinului pentru cheltuielile administrative.
Cele mai mari sume revin Italiei ( 11,3 miliarde de euro), Estoniei ( 10,8 miliarde de euro) și Germaniei (1,8 miliarde de euro).
REACT -UE este o inițiativă a Comisiei Europene post Covid cu scopul de a oferi sprijin rapid și suplimentar statelor membre și regiunilor cele mai afectate de focarul de coronavirus, prin adăugarea a 55 miliarde de euro la programele în curs de desfășurare finanțate prin politicile de coeziune 2014-2020.
Sumele alocate pentru REACT -UE se adaugă alocărilor propuse pentru perioada 2021-2027 și vor fi distribuite între țările UE în funcție de nivelul lor de prosperitate și de efectele socio-economice ale crizei.
REACT-UE permite un nivel de prefinanțare de 50%, astfel încât să fie disponibilă suficientă lichiditate pentru ca sprijinul să ajungă rapid în economia reală (pentru a ajuta oamenii și întreprinderile).