1,5 miliarde de oameni muncesc în peste 500 de milioane de ferme familiale existente la nivel mondial – IFAD
Astfel, estimările arată că 1,5 miliarde de locuitori ai planetei au afaceri de familie în agricultură în cele peste 500 de milioane de ferme de mici dimensiuni existente în întreaga lume.
De asemenea, 76% dintre cei mai săraci oameni din lume trăiesc în zonele rurale, unde agricultura este principala lor sursă de existenţă, iar gospodării din ţările în curs de dezvoltare cheltuiesc 70-80% din venitul disponibil pe produsele alimentare.
‘Securitatea noastră viitoare alimentară depinde de micii agricultori, dar aceştia sunt de multe ori neglijaţi. Aproape jumătate dintre fermierii din ţările in curs de dezvoltare sunt femei. Schimbările climatice ameninţă să mărească numărul de persoane care suferă de foame şi săraci, mai ales în ţările aflate în curs de dezvoltare. Cu condiţii juste din punct de vedere economic, social şi de mediu micii fermieri pot fi contribui la transformarea durabilă a agriculturii mondiale’, notează IFAD.
Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă /IFAD/ este agenţia specializată a Naţiunilor Unite, fondată în anul 1977 ca un organism internaţional financiar multilateral, conform deciziei Conferinţei Mondiale pentru Alimentaţie din anul 1974.
IFAD este finanţat din donaţiile benevole ale tuturor celor 167 de ţări-membre, contribuţii speciale, intrărilor provenite din rambursările împrumuturilor eliberate anterior şi veniturilor investiţionale şi se dedică acţiunilor de eradicare a foametei şi a sărăciei în mediul rural în ţările în curs de dezvoltare.
În România, IFAD a finanţat până în prezent un singur proiect, destinat dezvoltării rurale a Munţilor Apuseni. Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 31,5 milioane de dolari, din care 16,5 milioane de dolari au provenit din fondurile organizaţiei internaţionale.
Iniţativa, parafată la Roma în anul 1999, s-a derulat pe durata a cinci ani şi a adus beneficii unui număr de 6.500 de locuitori din zonă. Eligibile au fost toate judeţele din zona Munţilor Apuseni şi localităţile Cugir, Pianu, Şugag şi Săsciori, precum şi localităţi din judeţul Hunedoara.
Costurile considerate eligibile pentru finanţare în cadrul proiectului au fost reprezentate de: achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii pentru prelucrarea produselor agricole, agroturism şi alte servicii, cumpărarea de animale, construcţii de adăposturi pentru animale.
Din datele oficiale ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ reiese faptul că, la finele anului 2013, existau în România 860.000 de fermieri care se aflau în zona de subzistenţă.
Totodată, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, fermele de subzistenţă din România vor beneficia de 150 milioane de euro pentru investiţii prin viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, suma de 15.000 de euro pe proiect urmând să fie destinată trecerii acestor ferme în zona de producţie pentru piaţă.
PNDR 2014-2020 conţine 14 măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, ţinând seama atât de realităţile socio-economice ale ţării şi implicit ale spaţiului rural, cât şi de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).
Creşterea competitivităţii sectorului agricol reprezintă unul dintre obiectivele generale ale PNDR 2014-2020 în condiţiile în care în sectorul agricol valoarea medie a productivităţii muncii în agricultură este de 4.328 euro/persoană faţă de media europeană de 14.967 euro/persoană în anul 2012.
Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020 pentru România dispune de o alocare financiară UE din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală de 8,0156 miliarde de euro.