1 Decembrie – Cele mai importante declaraţii ale politicienilor de Ziua Naţională

1 Decembrie - Vă prezentăm cele mai importante declaraţii ale politicienilor cu ocazia Zilei Naţionale.
Economica.net - vin, 01 dec. 2017, 08:09
1 Decembrie - Cele mai importante declaraţii ale politicienilor de Ziua Naţională

Iohannis: Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate ţara noastră

1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca naţiune de a fi liberi şi uniţi într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili şi integri, a declarat, vineri, preşedintele Klaus Iohannis, adăugând că acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate ţara noastră.

‘Dragi români, astăzi este Ziua noastră Naţională, zi în care, cu toţii, oriunde ne-am afla, ne sărbătorim patria. În 1918, românii au trăit emoţia reîntregirii de atunci. 1 Decembrie reprezintă idealul nostru ca naţiune de a fi liberi şi uniţi într-o Românie prosperă, condusă de politicieni responsabili şi integri. Acum, în prag de Centenar, este un bun prilej să reflectăm la cum vrem să arate ţara noastră. Numai împreună, implicaţi şi determinaţi, vom reuşi să construim o Românie puternică şi respectată în Europa şi în lume. La mulţi ani, români! şi La mulţi ani, România!’, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesajul video postat pe pagina de facebook cu prilejul Zilei Naţionale.

Mesajul premierului Mihai Tudose de Ziua Naţională

Sărbătorim astăzi Ziua Naţională, ziua Marii Uniri de la 1918, cu încrederea şi speranța confirmării unei noi pagini de istorie pentru România, pentru români.

1 Decembrie 1918 a făcut ca România să devină unită și respectată, iar istoria a demonstrat că acest moment a deschis drumul către o perioadă de modernizare a ţării. Misiunea noastră este să contribuim în mod concret la dezvoltarea României și să asigurăm servicii publice mai bune – asistență medicală de calitate, un sistem de educație performant, infrastructură adaptată nevoilor prezentului – și prosperitate fiecărui român.

1 Decembrie le-a adus românilor demnitate şi îndeplinirea idealului naţional. Centenarul Marii Uniri este angajamentul nostru pentru redefinirea valorilor naționale.
Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei, ci și un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identității naționale.

La mulţi ani, România! La mulţi ani românilor din țară și de pretutindeni! La mulți ani tuturor celor care trăiesc în România!

Mesajul lui Dragnea de Ziua Naţională: România trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a transmis, pe Facebook, un mesaj de Ziua Naţională, în care arată că România trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume.

”Visul unităţii noastre naţionale a fost realizat, în urmă cu aproape 100 de ani, prin jertfa pe front a soldaţilor, prin elanul naţional al populaţiei şi prin acţiunea unor oameni politici extraordinari. Aceşti oameni înţelepţi, demni şi curajoşi au făcut, împreună cu Armata şi cu voluntarii, România de peste 100 de ani, România de astăzi. Ei au construit unitatea şi suveranitatea naţională. Este datoria noastră să le urmăm exemplul şi să ne gândim la următoarea sută de ani. România trebuie să aibă un ideal, idealul unei ţări suverane şi prospere, respectate în lume. Să învăţăm lecţia înaintaşilor noştri şi să rămânem cu faţa la istorie. Numai aşa îl vom putea realiza. La mulţi ani, România! La mulţi ani, tuturor românilor!”, este mesajul liderului PSD.

George Cristian Maior: Sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni

Sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni, a declarat ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, într-un discurs rostit cu prilejul Zilei Naţionale a României, potrivit unui comunicat difuzat vineri de ambasada ţării noastre la Washington.

‘Calea României şi a românilor este clară: noi nu credem nici în democraţii ‘iliberale’ şi nici în alte idei de inspiraţie eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României, pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi Parteneriatul Strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie’, a mai spus diplomatul român.

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României printr-o serie de evenimente organizate la data de 30 noiembrie. Potrivit sursei citate, cu ocazia recepţiilor organizate de ambasadă, România a fost onorată prin numeroase participări de nivel înalt, incluzându-i pe congresmanul Francis Rooney (republican), vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor; adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elizabeth Millard; directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, Sarah Kemp; reprezentanţi ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării, Comerţului, Energiei, USAID, membri marcanţi ai mediilor academic şi de afaceri, diplomaţi acreditaţi la Washington, lideri şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Statele Unite.

În discursul său, Maior a mai spus că ziua de 1 decembrie este un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. ‘Cu mari sacrificii, un curaj enorm, inteligenţă politică şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum aproape 100 de ani, să construim o ţară puternică şi unitară’, a declarat el.

George Cristian Maior a evocat meritele preşedintelui Woodrow Wilson, a cărui viziune a jucat un rol cheie pentru libertatea românilor şi realizarea Marii Uniri. De asemenea, Maior a amintit contribuţia românilor americani care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, s-au întâlnit cu preşedintele Wilson la Casa Albă, şi, alături de alte comunităţi, au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene.

Maior a mai vorbit despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, ‘un reper fundamental al politicii noastre externe, care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României’.

La rândul său, congresmanul Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a apreciat legăturile speciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, a evidenţiat faptul că cele două ţări se sprijină reciproc, precum şi contribuţiile substanţiale ale României la apărarea comună, subliniind totodată riscurile de securitate din zona Mării Negre şi importanţa ţării noastre ca aliat solid şi respectat al Statelor Unite. De asemenea, răspunzând unui îndemn al ambasadorului României, congresmanul Francis Rooney şi-a exprimat sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elisabeth Millard, a menţionat că America rămâne un aliat devotat al României, apreciind contribuţia României pentru apărarea colectivă şi faptul că ţara noastră se alătură celorlalţi cinci aliaţi NATO care îndeplinesc angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Totodată, reprezentanta Departamentului de Stat a vorbit despre valorile comune împărtăşite de cele două ţări, despre angajamentele SUA privind apărarea securităţii şi a democraţiei deopotrivă, precum şi despre ceea ce putem construi pe fundaţia puternică a parteneriatului dintre România şi SUA.

Sarah Kemp, directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, a vorbit despre relaţia excelentă dintre Statele Unite ale Americii şi România şi dezvoltarea, în perioada următoare, a unui parteneriat economic puternic între cele două ţări. Sarah Kemp a menţionat sprijinul pe care Departamentul Comerţului este gata să îl acorde ţării noastre în contextul expansiunii economiei româneşti în domenii precum infrastructura, energia, sănătatea, industria IT&C. De asemenea, reprezentanta Departamentului Comerţului a vorbit despre succesul misiunii Trade Winds de la Bucureşti concretizată deja prin semnarea primelor parteneriate între companii româneşti şi americane, apreciind totodată implicarea impresionantă a Guvernului României în organizarea acestui eveniment.

Senatorul John McCain a transmis un mesaj special cu ocazia Zilei Naţionale a României, subliniind că România şi Statele Unite au o prietenie apropiată şi de durată, bazată pe împărtăşirea valorilor democratice comune. Senatorul american a precizat că România a dat un exemplu în regiune şi în lume prin angajamentul pentru respectarea drepturilor omului şi eforturile sale privind consolidarea statului de drept, a bunei guvernări şi independenţei justiţiei, toate acestea fiind elemente care fac din România un aliat capabil şi de încredere.

Gabriela Firea, într-un mesaj video alături de Florentin Pandele şi de cei doi copii ai lor: „La mulţi ani, România, la mulţi ani, români”

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, le transmite românilor „La mulţi ani”, într-un mesaj video în care apare alături de soţul său, Florentin pandele, şi de cei doi copii ai lor.

Firea a postat un mesaj video pe Facebook în care apare alături de soţul său, Florentin Pandele, primar la Voluntari, şi de cei doi băieţi ai loc. Ei sunt îmbrăcaţi în ii şi au la gât eşarfe tricolore, iar în piept cocarde.

„La mulţi ani, România, la mulţi ani, români”, transmite primarul Capitalei.

Tăriceanu, mesaj de 1 Decembrie: Trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu îşi pot decide singuri viitorul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, transmite, de Ziua Naţională a României, că trăim într-o perioadă în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt ameninţate, iar românii se pare că nu îşi pot decide singuri viitorul.

„Sărbătorim Ziua de 1 Decembrie, amintindu-ne valorile şi idealurile pentru care au militat înaintaşii noştri în anul 1918. Dorinţa de libertate, de autodeterminare şi de a aduna pe toţi românii sub un singur steag. Astăzi, trăim o perioadă în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt ameninţate, trăim într-o perioadă în care se pare că românii nu îşi pot singuri decide viitorul. Sunt convins însă că vom depăşi toate aceste dificultăţi, aşa cum am făcut-o şi în ultimii 25 de ani, după ce am lăsat în urmă haina grea a comunismului şi ne-am pregătit cu toţii să construim o societate mai prosperă, o societate mai bună, mai democratică, mai liberă. Am reuşit, prin eforturile depuse de toţi românii, să ducem România către valorile euroatlantice, către aderarea la NATO şi Uniunea Europeană. La fel cred şi pentru viitor cu eforturi pe care le vom face cu toţii vom reuşi să clădim o societate mai bună, mai liberă şi mai prosperă pentru toţi românii. La mulţi ani, români! La multi ani, România”, este mesajul transmis de Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului.

Fifor: Se cuvine să ne aducem aminte azi de cei care au căzut pe câmpurile de bătălie şi au apărat poporul român

1 Decembrie semnifică momentul unirii în cadrul aceloraşi graniţe ale tuturor teritoriilor locuite de români, moment posibil prin sacrificiile şi cu sângele ostaşilor români, a declarat, vineri, ministrul Apărării, Mihai Fifor, adăugând că, în această zi, ‘se cuvine să ne aducem aminte de toţi cei care au căzut pe câmpurile de bătălie şi au apărat interesele noastre şi poporul român’.

‘Astăzi, ne amintim idealurile care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi care stau mărturie generaţiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca naţiune. Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, semnifică pentru fiecare dintre noi momentul unirii în cadrul aceloraşi graniţe ale tuturor teritoriilor locuite de români. România cea Mare a fost posibilă prin sacrificiile şi cu sângele ostaşilor români. Ei au răspuns fără ezitare, scriind pagini întregi de istorie în luptele Primului Război Mondial. În toate marile lupte purtate de armata noastră, de-a lungul timpului, în Războiul de Independenţă, în cele două conflagraţii mondiale, dar şi în vremurile noastre, în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, ostaşii români şi-au făcut cu prisosinţă datoria. Se cuvine ca în această zi să ne aducem aminte de toţi cei care au căzut pe câmpurile de bătălie şi au apărat interesele noastre şi poporul român’, a afirmat ministrul Mihai Fifor, în mesajul de Ziua Naţională, postat pe pagina de facebook.

El a subliniat că drapelul tricolor care flutură de 1 Decembrie pe casele românilor ‘este un semn de normalitate, care ne face să fim mândri că suntem români’.

‘În această zi, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care contează în viaţa noastră, lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Drapelul tricolor din faţa caselor noastre este un semn de normalitate care ne face să fim mândri că suntem români. Oriunde am fi. La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!’, a transmis Fifor.

Carmen Dan: 1 Decembrie înseamnă, înainte de toate, solidaritate

1 Decembrie înseamnă ‘solidaritate’, este ziua în care ‘suntem chemaţi să arătăm că avem înţelepciunea de a alege bucuria unei zile de sărbătoare şi nu patima sau resentimentele’, a afirmat, vineri, ministrul de Interne, Carmen Dan, în mesajul cu prilejul Zilei Naţionale.

‘Stimaţi români, 1 Decembrie înseamnă, înainte de toate, solidaritate. 1 Decembrie este ziua în care noi sărbătorim ceea ce ne uneşte ca popor, dovedind că avem puterea să lăsăm deoparte ceea ce ne dezbină. Este ziua în care noi suntem chemaţi să arătăm că avem înţelepciunea de a alege bucuria unei zile de sărbătoare şi nu patima sau resentimentele. Este ziua în care noi putem arăta că preţuim istoria, că împărtăşim aceleaşi valori naţionale şi că avem aceeaşi dorinţă: binele acestei ţări’, a arătat Carmen Dan în mesajul video postat pe facebook.

Totodată, ea a spus că 1 Decembrie este ziua în care ea îşi doreşte ‘să privim spre viitor, să depăşim ura şi dezbinarea, să ne simţim mândri de istoria noastră şi de numele de români’.

‘Este ziua în care eu îmi doresc să privim spre viitor, să depăşim ura şi dezbinarea, să ne simţim mândri de istoria noastră şi de numele de români. Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn pe toţi să păstrăm România în dreptul inimii, să ne amintim împreună să fim mai buni, să fim uniţi, să respectăm şi să păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoşii au luptat şi ni le-au lăsat moştenire. Haideţi să arătăm că 1 Decembrie este o astfel de zi. La mulţi ani, români!La mulţi ani, România! ‘, a transmis ministrul de Interne în mesajul cu prilejul Zilei Naţionale.

Miniştrii Liviu Marian Pop şi Victor Negrescu, la manifestările organizate la Alba Iulia de Ziua Naţională

Câteva sute de persoane, printre care miniştrii Liviu Pop şi Victor Negrescu, au fost prezente, vineri dimineaţa, la ceremonialul depunerilor de coroane la statuia lui Ionel Brătianu din faţa Palatului Administrativ din Alba Iulia, ce marchează începutul manifestărilor organizate în ‘Oraşul Marii Uniri’ de Ziua Naţională a României.

Festivităţile au debutat prin intonarea Imnului Naţional, fiind depuse coroane de flori, în acordurile Imnului Eroilor, din partea Preşedinţiei, reprezentată de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, a Senatului, Camerei Deputaţilor şi a Guvernului, reprezentat de ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Marian Pop, şi de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

Coroane de flori au fost depuse şi din partea Instituţiei Prefectului şi a Consiliului Judeţean Alba, a Primăriei Municipiului Alba Iulia, Academiei Române şi ASTRA, precum şi din partea partidelor politice. PMP este reprezentat la Alba Iulia de preşedintele executiv, Eugen Tomac.

Festivităţile vor continua la Alba Iulia cu depuneri de coroane la statuia lui Iuliu Maniu, busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria, aflate în faţa Catedralei Reîntregirii, şi la statuia ecvestră a primului unificator al celor trei provincii româneşti, Mihai Viteazul.

Nu va lipsi din program nici momentul primirii la Sala Unirii a Soliilor din Cetăţile de Scaun, urmat de un Te Deum la Catedrala Încoronării.

Unul din cele mai aşteptate evenimente este Defilarea militară pe Bulevardul ‘1 Decembrie 1918’, care va încheia partea oficială a programului.

‘Festival de România’, titulatura sub care se desfăşoară manifestările organizate la Alba Iulia în cinstea Zilei Naţionale, va continua cu spectacolul educativ pentru copii ‘Hai la masă! cu Gaşca Zurli’, ‘Marea Unire a Bucătarilor’ – cu chef Cătălin Scărlătescu şi cu spectacolul ‘Cânt şi suflet românesc’, susţinut de cunoscuţi artişti – Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Mirela Mănescu, Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea şi Grupul vocal ‘Suflet de român’, Sava Negean Brudaşcu, Cornel Borza, Oana Bozga, Ina Todoran, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Leontina Fărcaş etc.

Seara, de la ora 18,00, va avea loc un Concert Extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României cu Orchestra ‘Philarmonia’ Bucureşti.

Deschiderea festivă a ‘Anului Centenar’ va avea loc la ora 19,00, când este programat şi un spectacol de artificii. După spectacolul de artificii intitulat ‘Autentic românesc’, de la ora 19,00, trupele Iris, Compact şi Holograf vor susţine, în aer liber, concertul ‘Ca pe vremuri’. În încheiere, este programat un spectacol de lasere, intitulat ‘Rapsodia luminii’.

Bugetul alocat manifestărilor organizate la Alba Iulia se ridică la 650.000 de lei, bani proveniţi de la Consiliul Local Alba Iulia.

Meleşcanu: Ziua Naţională dobândeşte, în acest an, noi semnificaţii

Ziua Naţională dobândeşte în acest an noi semnificaţii, mesajul principal pe care diplomaţia română îl transmite partenerilor, colaboratorilor, prietenilor din toate statele cu care România are relaţii diplomatice fiind acela ‘de a anunţa cum pregătim anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri şi preluarea, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene’, a declarat, vineri, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

‘Reper fundamental pentru poporul român, motiv de mândrie şi de reflecţie privind trecutul, prezentul şi viitorul României, Ziua Naţională dobândeşte, în acest an, noi semnificaţii, pe care Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale româneşti din străinătate le vor promova cu ocazia numeroaselor manifestări pe care le-au pregătit pentru a celebra ziua de 1 Decembrie. În acest an, mesajul principal pe care diplomaţia română îl va transmite partenerilor, colaboratorilor, prietenilor din toate statele cu care România are relaţii diplomatice este acela de a anunţa cum pregătim anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri şi cum pregătim preluarea, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, două repere prin care vom scrie, la rândul nostru, istoria României’, se arată în mesajul ministrului de Externe transmis cu prilejul Zilei Naţionale.

Meleşcanu a transmis, totodată, ‘tuturor românilor, oriunde s-ar afla’, mesajul ‘de a ne uni eforturile, atât la nivel individual, cât şi ca naţiune, în perioada decisivă a următorilor doi ani’.

‘De aceea, mesajul meu către toţi românii, oriunde s-ar afla, este acela de a ne uni eforturile, atât la nivel individual, cât şi ca naţiune, în perioada decisivă a următorilor doi ani, caracterizată prin oportunităţi de excepţie pe plan naţional şi internaţional pentru afirmarea unei Românii care onorează atât sacrificiul eroilor români cunoscuţi şi anonimi, eforturile marilor personalităţi care au făcut posibilă Marea Unire, cât şi speranţele tinerelor generaţii de astăzi şi de mâine. Ne dorim cu toţii, la 100 de ani de la momentul istoric de la 1 Decembrie 1918, o Românie puternică, matură, cu interese şi priorităţi naţionale bine definite, dar şi deschisă către lume, cu un profil consolidat într-o lume în schimbare, cu mize strategice asumate pe deplin de instituţiile statului român şi în primul rând de ministerul pe care îl conduc’, a arătat ministrul de Externe.

De asemenea, el a reafirmat ‘angajamentul şi implicarea neobosită în toate proiectele care ne aşteaptă în următoarea perioadă, a tuturor colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe, care a împlinit în acest an 155 de ani de activitate în slujba promovării intereselor ţării’.

‘Având în vedere că ne apropiem de finalul unui an complex, cu numeroase provocări atât pentru ţara noastră, cât şi pentru comunitatea internaţională, doresc să adresez tuturor un mesaj de preţuire, respect şi încredere. La mulţi ani românilor! La mulţi ani, România!’, se arată în mesajul ministrului de Externe, conform unui comunicat de presă remis

 

Te-ar mai putea interesa și
Sindicaliștii din IT cer companiilor din domeniu să acopere diferențele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților fiscale
Sindicaliștii din IT cer companiilor din domeniu să acopere diferențele salariale apărute ca urmare a eliminării facilităților ...
Alianţa Sindicatelor din Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţii, ANTIC, membră a BNS, cere angajatorilor din IT şi din sectoarele afectate de ordonanţa trenuleţ să acopere diferenţele......
Comisia Europeană dă asigurări că nu vrea să suspende activitatea platformelor X și TikTok pentru implicarea în campaniile electorale de pe continent
Comisia Europeană dă asigurări că nu vrea să suspende activitatea platformelor X și TikTok pentru implicarea în campaniile ...
Comisia Europeană a promis joi că nu are "nicio intenţie" să dispună suspendarea reţelei de socializare X pentru presupusă ...
Trump nu a renunțat la planul său expansionist față de Groenlanda. A amenințat-o pe șefa Guvernului danez cu represalii economice dacă nu cedează insula
Trump nu a renunțat la planul său expansionist față de Groenlanda. A amenințat-o pe șefa Guvernului danez cu represalii ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, care a avut miercuri o convorbire telefonică cu şefa Guvernului danez Mette Frederiksen, ...
FAN Courier a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,38 de miliarde de lei anul trecut. Compania a bugetat 40 de milioane de euro pentru investițiile din acest an
FAN Courier a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1,38 de miliarde de lei anul trecut. Compania a bugetat 40 de milioane ...
FAN Courier a încheiat anul 2024 cu afaceri de 1,385 de miliarde de lei (aproximativ 280 de milioane de euro), în creștere ...