Cel mai probabil pe fondul producției în creștere de energie a turbinelor eoliene, piața spot de la București (Piața pentru Ziua Următoare) este, mâine, cea mai ieftină dintre toate celelalte cu care funcționează în regim cuplat – Ungaria, Cehia și Slovacia.
Prețul mediu de închidere al pieței spot pentru ziua de 1 decembrie este, în România, de 54,3 euro/MWh, sub cel din Ungaria (60,4 euro), situație care s-a mai întâlnit. Însă, mai rar, prețul din România este mai mic decât cel din Slovacia (60,42 euro) și chiar și decât cel din Cehia (tot 60,42 euro), în condițiile în care rețeaua cehă este conectată direct la cea din Germania, de unde vine, tradițional, energie mai ieftină în majoritatea timpului.
Puteţi vedea aici evoluția prețului pe fiecare dintre cele patru piețe:
Deci, de această dată fluxurile de energie în piața cuplată vin dinspre România spre vest, în principal, și nu invers. Valoarea maximă de transfer mâine (ATC) orară pe relația cu Ungaria este de 710 MW, iar datele Operatorului Pieței (OPCOM) arată că, timp de 12 intervale orare, deci practic jumătate de zi, se va explorta electricitate în Ungaria la nivelul maxim al puterii orare, 710 MW. Exportul spre Ungaria va avea de fapt loc în toate intervalele orare ale zilei și se mai poate vedea și că prețul mic al energiei care intră de la noi în rețeaua ungară provoacă și fluxuri pe relația Ungaria-Slovacia: în intervalele orare 12,13,14 se exportă din Ungaria în Slovacia, iar în celelalte intervale orare se importă.
Bate vântul, singura explicație
Prețul de pe piața spot din România a scăzut puternic începând de azi, ca urmare a codurilor de vânt, care au dus producția de energie electrică din surse eoliene la niveluri ridicate. Practic de azi de dimineață de la 09.00, vântul este prima sursă de generare de energie electică a țării, ajungând la peste 2.000 MW putere orară, după ora 10.00. România are instalați cam 3.000 MW în eolian, majoritatea în parcuri din Dobrogea
Ca atare, prețurile spot de azi, luni 30 noiembrie, în România scad puternic mai ales seara: dacă la ora 17.00 prețul orar este de circa 70 de euro/MWh, de acoolo se ajunge la 2 euro la ora 21.00 și chiar la 0,2 euro în orele următoare.
Situația apare, evident pe fondul unui consum ceva mai scăzut de energie electrică, caracteristică unei zile de sărbătoare.