1 din 10 români declară că deține criptomonede și 1 din 3 vrea să cumpere
Mai mult decât atât, două treimi dintre respondenţii familiarizați cu criptomonedele, dar care nu dețin în prezent una, respectiv 33% din totalul respondenților, au declarat că sunt interesați să cumpere criptomonede în viitor.
Rugaţi să precizeze monedele digitale pe care le dețin, 72% dintre respondenți au menționat Bitcoin și / sau Ethereum (29%) și Ripple (14%).
„Rezultatele cercetării demonstrează încă o dată că românii au un grad ridicat de alfabetizare digitală și un entuziasm nelimitat față de noile tehnologii și inovații. Preferința pentru Bitcoin este evidentă în cazul românilor, devenind sinonim pentru monedele digitale, cu o pondere de aproape două treimi din piaţă”, comentează Magdalena Gołębiewska, Country Manager al companiei Luno, inițiatorul cercetării.
Investiţia ca principal motiv al achiziționării de criptomonede
De ce cumpără românii criptomonede? Proprietarii lor spun că sunt o investiție (68%) sau un instrument de plată online (23%). Un număr mai mic de respondenți folosesc criptomonedele pentru a transfera bani familiei sau prietenilor (7%).
În plus, 63% dintre respondenți admit că le-ar plăcea să plătească cu monede digitale în magazine, dacă ar fi disponibilă o astfel de opţiune.
Jumătate dintre români, care știu ce sunt criptomonedele, le consideră o investiție profitabilă, în timp ce un sfert dintre ei admit că sunt dificil de folosit.
Securitatea criptomonedelor reprezintă un aspect important pentru români. 31% dintre respondenţi consideră că monedele digitale reprezintă o investiție sigură, 27% au ales alte variante de răspuns, în timp ce 43% au îndoieli cu privire la ce să răspundă.
Cum pot criptomonedele câștiga încrederea românilor? Potrivit respondenţilor, ar trebui abordate următoarele aspecte: reducerea riscului de pierdere a banilor prin prevenirea atacurilor hackerilor (45%), existența unui furnizor de încredere (35%), o volatilitate scăzută a valorii criptomonedelor (34%) și o poziție clară a guvernului şi a instituţiilor financiare privind legalitatea acestora (21%).
Lipsa informării este un alt factor care îi împiedică pe români să cumpere criptomonede. 38% dintre cei care știu ce sunt acestea spun că știu suficient pentru a le comercializa în siguranță, 21% au optat pentru alte variante de răspuns, în timp ce 40% nu sunt siguri de răspuns.
Respondenții se educă de obicei cu privire valutele digitale în social media (56%), în presa şi portalurile specializate (38%). Familia și prietenii sunt, de asemenea, o sursă populară de informații despre acest subiect (34%), în timp ce 23% au menționat campaniile sociale.
„Educația este fundamentul oricărei inițiative de succes şi criptomonedele nu fac excepție. De aceea, încurajăm toate părțile interesate, mass-media, organizațiile non-profit, autoritățile de reglementare să contribuie la educarea și diseminarea informațiilor corecte, astfel încât cineva să poată face o alegere în cunoștință de cauză atunci când investește în aceste noi instrumente de plată digitală”, a declarat Magdalena Gołębiewska, reprezentantul Luno.
Cercetarea a fost realizată în iunie 2018 de catre Norstat pentru Luno. Metodologia a constat în interviuri online individuale în panelul Norstat (CAWI). Eşantionul a fost de 1.026 persoane, români, cu vârsta de peste 18 ani, din care: femei – 50,3%, bărbaţi 49,7%. Grupuri de varstă de la 18 la 54 ani, utilizatori de internet.
Luno este principala platformă ce oferă monede digitale (Bitcoin și Ethereum) care le permite tuturor utilizatorilor să le tranzacţioneze cu ușurință și în siguranță. Compania operează în peste 40 de țări și are birouri în Londra, Singapore și Cape Town. Acesta are o echipă formată din peste 200 de profesioniști cu experiență în tehnologie și finanţe. Printre acționarii săi principali se află Naspers, un magnat global în domeniul IT și e-commerce, proprietar al unor platforme binecunoscute, precum PayU, Kreditech și Showmax. În 2018, Luno a fost recunoscută ca fiind compania de tehnologie din Marea Britanie care a înregistrat cea mai rapidă creștere, în cadrul concursului Tech5, organizat de Adyen și TWN.