SRL-D – Microîntreprinderile nou-înfiinţate, conduse de întreprinzătorii debutanţi în afaceri, care desfăşoară pentru prima dată activitate economică, prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată debutantă (SRL-D) vor primi şi în acest an un ajutor de la stat în valoare de 10.000 de euro, potrivit procedurii de Implementare a programului SRL-D în anul 2016, publicat de Departamentul pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.
Bugetul alocat acestei scheme este de 22,7 milioane de lei, iar numărul minim de beneficiari este de 501 persoane. Pentru a primi cei 10.000 de euro, investitorii debutanţi trebuie să facă dovada că au şi ei 10.000 de euro, atât din surse proprii, cât şi din credite atrase de la bănci.
Pot beneficia de acest ajutor de stat microîntreprinderile nou-înfiinţatem care îşi trec în obiectiul de activitate cel puţin 5 coduri CAEN, cu excepţia intermedierilor financiare, a tranzacţiilor imobiliare, jocurilor de noroc, producţiei de explozibil, sau alcoolului şi tutunului.
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro. Autorităţile nu au comunicat încă data de la care se pot depune cererile de înscriere în program, specificând că aceasta va fi anunţată pe site cu cel puţin cinci zile înainte.
Lista investiţiilor pentru care se pot primi cei 10.000 de euro:
Terenuri pentru realizarea de construcţii/amenajare efectuate în cadrul proiectului, destinate activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea;
Construcţii pentru desfăşurarea activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea
Achiziţionarea de spaţii destinate realizării activităţii pentru care s-a solicitat finanţare.
Achiziţionarea de mobilier pentru dotarea spaţiilor amenajate destinate activităţii pentru care s-a solicitat finanţarea,
Echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru, aparatură birotică, echipamente IT şi tehnică de calcul,
Achiziţionarea de autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu excepţia vehiculelor de teren
Achiziţionarea de instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului de producţie/servicii/comerţ;
Brevete de invenţie, design industrial, mărci de produse şi servicii (francize, etichetare ecologică, licenţe si software, etc.); realizare site (maxim 10.000 lei) – pentru prezentarea activităţii solicitantului şi a produselor sau serviciilor promovate (inclusiv cheltuieli înregistrare domeniu, fără hosting), pentru operatorii economici care nu deţin alt site şi care trebuie să fie funcţional la data depunerii cererii de eliberare a AFN.
Tot ce trebuie să faceţi pentru a vă înscrie în programul SRL-D 2016 puteţi vedea aici.