Reprezentanţii Sanitas au depus o listă de revendicări la Guvern şi au solicitat o întâlnire imediată cu partea guvernamentală. Delegaţia Sanitas a fost primită de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi de consilierul primului ministru, Mihnea Claudiu Drumea, agenda publică a premierului nepermiţându-i acestuia să fie prezent la întâlnire.
„Consilierul primului-ministru, prezent la discuţia cu reprezentanţii Sanitas, a recunoscut că aplicarea completă, corectă şi echitabilă a Legii salarizării pentru toate categoriile profesionale din sistemul de sănătate şi din cel de asistenţă socială este o revendicare pe care Federaţia Sanitas o susţine de multă vreme, pe bună dreptate.
Reprezentanţii guvernului s-au angajat ca problemele legate de aplicarea Legii 153/2017, inclusiv eliminarea plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din cele două domenii să reprezinte subiectul unei întâlniri ce va avea loc în perioada imediat următoare, întâlnire care va fi prezidată de premierul României”, se menţionează în comunicat.
Potrivit sursei citate, partea guvernamentală a dat asigurări că acele creşteri salariale prevăzute de la 1 iulie 2022 prin legea de aprobare a OUG 130/2021 vor fi acordate tuturor categoriilor de angajaţi din sănătate şi asistenţă socială ale căror salarii nu sunt la nivelul maxim prevăzut de legea salarizării (infirmieri, brancardieri, personal tehnic, personal TESA, personal muncitor etc.). Legea, recent adoptată de Parlament, se află în acest moment în proces de promulgare.
Delegaţia Sanitas a apreciat, conform comunicatului, că aceste creşteri nu reprezintă decât o mică parte din ceea ce se cuvine de drept angajaţilor prin Legea 153/2017, singurul element pozitiv al acestui act normativ fiind faptul că se aplică tuturor, fără discriminare.
Referitor la revendicarea Sanitas de a se asigura finanţarea voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate, reprezentanţii Guvernului s-au angajat să prezinte acest subiect premierului, împreună cu posibile soluţii de rezolvare.
„În ceea ce priveşte solicitarea de a regândi principiile de reformare a sistemului public de salarizare asumate de guvernanţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în urma discuţiilor de astăzi considerăm că am deschis o cale reală de dialog social cu partea guvernamentală, astfel încât să avem certitudinea că noua lege a salarizării va fi una echitabilă. Sanitas a argumentat că o politică şi o lege nouă de salarizare nu vor putea fi puse în aplicare fără consultarea partenerilor sociali, pe tot parcursul construcţiei lor. Mai mult, am avertizat că, indiferent de ceea ce şi-au asumat guvernele anterioare prin PNRR., noi, Sanitas nu vom permite ca noua lege să ducă la scăderi ale veniturilor celor pe care îi reprezentăm”, se mai menţionează în comunicat.
Pentru soluţionarea tuturor revendicărilor Federaţiei Sanitas, la finalul întâlnirii părţile au convenit că se va organiza, în perioada imediat următoare, o întâlnire prezidată la cel mai înalt nivel, cu reprezentanţi ai Guvernului de la ministerele de resort.
Sindicalişti Sanitas din toată ţara au protestat miercuri în Capitală, cerând, printre altele aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat. Protestul început la ora 10:00, în Piaţa George Enescu, iar la 11:00, protestatarii au plecat în coloană spre Piaţa Victoriei, unde au stat până la ora 13:00.
Revendicările sindicaliştilor sunt: aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.; asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate; eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială; rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.
Sursa foto: Facebook/FederatiaSanitasRomania