10 cazuri de gripă porcină confirmate în România. Cum prevenim îmbolnăvirea prin gripă

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, până în prezent, au fost confirmate cu laboratorul 12 cazuri de gripă, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Dintre acestea, majoritatea sunt cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripei porcine. Vaccinarea antigripală este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, inclusiv cu virusul gripei porcine. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
Economica.net - mar, 26 ian. 2016, 11:23
10 cazuri de gripă porcină confirmate în România. Cum prevenim îmbolnăvirea prin gripă

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, până în prezent, au fost confirmate cu laboratorul 12 cazuri de gripă, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Dintre acestea, 10 sunt cazuri de îmbolnăvire cu virusul gripal tip A, subtip H1 pdm0 (virusul gripei porcine).

Concret, în Constanţa, Bucureşti, Vrancea, Dâmboviţa au fost confirmate câte două cazuri de îmbolnăvire cu acest virus, în vreme ce la Iaşi şi Galaţi a fost confirmat câte un caz de îmbolnăvire cu acest virus. 

Virusul gripei porcine, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Simptomele gripei porcinee la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus, potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Virusul gripei porcine se transmite la persoane în acelaşi mod ca virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Virusul gripei porcine nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc.
În orice situaţie, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite.

Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale, cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir), şi la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine).

Recomandările Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă cu virusul gripei porcine

Gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

În acest context, pentru a evita îmbolnăvirea, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş recomandă respectarea următoarelor măsuri:

• Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
• Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
• Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
• Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
• Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Dacă sunteţi bolnav:

– păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi;

– evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă.

– când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă, iar dupa utilizare aruncati batista la gunoi.

– Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura.

– curăţaţi suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, utilizând frecvent un produs de curăţare.

Care a fost evoluţia infecţiillor respiratorii acute şi a gripei în săptămâna 11 ianuarie – 17 ianuarie 2016

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, gripei şi SARI, şi până la data de 17 ianuarie 2016, au fost confirmate cu laboratorul 12 cazuri de gripă. Dintre acestea, 10 au fost cazuri de gripă tip A, subtip H1 pdm09 (gripă porcină); 1 caz de gripă tip A, subtip H3; 1 caz de gripă tip A, nesubtipat, a anunţat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

În săptămâna  11 ianuarie 2016 – 17 ianuarie 2016 nu s-a înregistrat niciun deces la pacienţii cu infecţie respiratorie acută severă confirmată cu virus gripal

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii virale ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost 71.003, cu 8.3% mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, şi cu 10.6 % mai mare decât cel înregistrat în săptămâna precedentă.

În săptămâna 11 ianuarie 2016 – 17 ianuarie 2016, s-au înregistrat la nivel naţional 49 cazuri de afecţiuni clinice compatibile cu gripa, faţă de 39 cazuri înregistrate în perioada similară a anului trecut.

În săptămâna 11 ianuarie 2016 – 17 ianuarie 2016, s-au înregistrat şase cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu două mai puţine decât în săptămâna precedentă, şi decât în perioada similară a anului 2015.

Până pe 17 ianuarie 2016, 513.535 persoane din grupele la risc au fost vaccinate cu vaccinul antigripal distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în mod particular prin gripă.

Rusia: Gripa porcină a făcut cel puţin 50 de morţi de la venirea iernii

Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară.

Autorităţile medicale din regiunea Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) au declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti că alte două persoane infectate au murit, urcând la opt totalul celor care au decedat ca urmare a gripei porcine în această regiune.

În regiunea vecină Volgograd, autorităţile au anunţat că cel puţin 11 persoane infectate cu virusul A/H1N1 au murit. Şi în Peninsula Crimeea, anexată de către Rusia în martie 2014, a fost înregistrat în această săptămână primul deces.

Aceste cazuri survin după moartea a patru adulţi şi a unui copil în Daghestan (Caucazul rus) şi a decesului a două persoane infectate la Ekaterinburg (centru) şi în Republica Adîgheia (sud), săptămâna trecută.

Cazuri de gripă porcină mortale a fost, de asemenea, raportate în regiunile Briansk (vest), Belgorod (sud-vest) şi Vladimir, la 200 de kilometri est de Moscova.

Cu toate acestea, ministrul rus al sănătăţii, Veronika Skvortsova, a declarat săptămâna trecută că epidemia de gripă porcină din ţară se află ‘complet sub control’.

În schimb, autorităţile ucrainene au anunţat apariţia unei epidemii de gripă cauzate de virusul A/H1N1, fiind închise instituţiile de învăţământ în mai multe centre urbane, inclusiv la Kiev, după cum a informat Ministerul român al Afacerilor Externe într-o atenţionare de călătorie. MAE recomandă evitarea deplasărilor care nu sunt necesare, în perioada imediat următoare, în Ucraina.

În iunie 2009, după apariţia unor cazuri în Statele Unite şi în Mexic, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat o alertă de pandemie. Gripa A (H1N1) a ucis 18.500 de oameni în 214 ţări până în luna august a anului 2010, când OMS a ridicat alerta.

Te-ar mai putea interesa și
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față de sindicate ca săptămâna de lucru să fie de 37,5 ore
Scăderea programului de lucru duce la disensiuni în interiorul Guvernului spaniol. Executivul și-a luat angajamentul față ...
Viziunile diferite ale partidelor care formează coaliţia guvernamentală din Spania cu privire la modul cum ar trebui implementată măsura reducerii duratei programului săptămânal de lucru,......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează companii americane
Statele Unite impun sancțiuni împotriva unui grup IT din China, pe care-l acuză că sprijină hackeri care sabotează ...
Guvernul american a anunţat vineri că va adopta sancţiuni contra unui grup chinez specializat în securitate cibernetică, ...
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre consumatorii tineri
Vinurile roșii franțuzești se confruntă cu un declin „existenţial”, din cauza schimbării gusturilor printre ...
Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere ...
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării a publicat în dezbatere publică priorităţile pentru Programul Anghel Saligny
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a publicat vineri, spre dezbatere publică, un proiect ...