2020 a marcat un nou record negativ pe piața produselor agroalimentare. Importurile au depășit pragul de 10% din valoarea totală a mărfurilor aduse de peste granițe chiar din ianuarie (10,4%)
și au continuat să crească. În decembrie, spre exemplu, 11,1% din tot ceea ce a însemnat import erau produse agroalimentare, iar 2021 a început și a continuat în același trend.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică consultate de Economica, în ianuarie 2021 România a importat în valoare de peste 6,5 miliarde de euro, din care 10,6% a fost mâncare. În schimb, exporturile au totalizat 5,4 miliarde de euro, din care 9,4% au fost produse agroalimentare.
Mai mult, datele din primele cinci luni ale anului indică același trend – din cei 38,7 miliarde de euro cât a fost valoarea totală a importurilor, ponderea produselor agroalimentare a fost de 10,7%. Spre comparație în primele șase luni ale anului trecut, ponderea produselor agroalimentare în total import a fost de 11,8%, în primele șase luni din 2019 de 9,7% și în primele șase luni din 2018 de 9,3%.
Referitor la exporturile de produse agroalimentare luate ca pondere din total export, datele INS indică că acest segment de piață are o importanță tot mai mică. În primele cinci luni ale acestui an, România a exportat în valoare de 29,9 miliarde de euro, din care 10,1% au fost produse agroalimentare. În primele șase luni ale lui 2020 ponderea era de 12%, în perioada similară din 2019 de 8,7%, iar în perioada comparabilă din 2018 de 7,9% din valoarea totală a exporturilor.
Porumbul, cel mai exportat și importat produs la jumătatea anului
Din punct de vedere statistic, în primele cinci luni ale anului, produsul care a contribuit cel mai mult la valoarea importurilor, cu peste 220,6 milioane de euro, a fost porumbul. Acesta nu a contribuit însă la deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare, având în vedere că am exportat în valoare de 641 milioane de euro. Excedentul este așadar de peste 420,3 milioane de euro.
Situația a fost generată, conform traderilor, de producțiile mari din statele vecine, precum Serbia, care au exportat mai mult pe piețele terțe având ca traseu portul Constanța. Marfa a fost însă înregistrată ca import pentru România.
În cazul cărnii de porc însă, al doilea cel mai importat produs după valoare, situația este cât se poate de clară, acest sector generând deficite tot mai mari de foarte mulți ani. În primele cinci luni ale acestui an, am importat carne de porc, proaspătă, refrigerată sau congelată, în valoare de 201,8 milioane de euro. În 2020 ( întreg anul), România a adus de peste granițe peste 280,1 mii de tone de carne de porc în valoare de 593 de milioane de euro.
De vină este producția internă deficitară care generează doar o treime din necesarul de consum. În plus, pesta porcină africană contribuie masiv la nevoia de import.
Produsele de patiserie rămân în topul mărfurilor importate. Avem deficit de 85,7 milioane de euro
O altă categorie de produse alimentare ce se menține în topul celor mai importate este cea referitoare la produse de brutărie. Este o categorie care include foarte multe produse, după cum apreciază patronatul de profil, și care a generat în primele cinci luni ale anului un deficit de 85,7 milioane de euro. Aceasta în contextul în care valoarea importurilor a fost de aproximativ 166,4 milioane de euro. În 2020, aceste produse figurau pe poziția a doua în clasamentul mărfurilor de import, cu o valoare de 383,4 milioane de euro.