100.000 de gospodării nu sunt racordate la reţeaua de electricitate. Anul viitor conectăm 10% dintre acestea – Grigorescu

Un număr de 100.000 de gospodării din România sunt, la ora actuală, neracordate la reţeaua de electricitate, dar cu ajutorul granturilor SEE şi Norvegiene vom putea aduce energie electrică în 10.000 de gospodării, în cursul anului viitor, a declarat, vineri, în cadrul conferinţei 'Green Industry Innovation', ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
Economica.net - vin, 14 oct. 2016, 08:38
100.000 de gospodării nu sunt racordate la reţeaua de electricitate. Anul viitor conectăm 10% dintre acestea - Grigorescu

‘Norvegia este parte integrantă din proiectele derulate în România. Atunci când adaugi un număr de idei bune care au fost cuantificate şi te uiţi la impactul asupra comunităţilor, cred că este un lucru semnificativ (…) Faptul că putem canaliza bani în ceva în ce oamenii cred, în iniţiative reale, este un lucru semnificativ (…) pentru prima dată, abordăm subiectul sărăciei energetice, în noul exerciţiu financiar pentru granturile SEE şi Norvegiene. Vorbim, aşadar, despre conectarea la reţeaua de energie electrică. Estimăm că, la ora actuală, avem cam 100.000 de gospodării care sunt în continuare neracordate la reţeaua de electricitate. În acest sens, am discutat o serie de soluţii, prin care fondurile norvegiene să ne poată ajuta să rezolvăm această problemă. Mă bucur că am introdus pe lista de priorităţi un număr de 10.000 de gospodării care ar urma să fie racordate, în cursul anului viitor, la reţeaua de energie electrică, ceea ce înseamnă 10% din totalul de 100.000. Sunt bucuros că am putut să abordăm această problemă. Acest tip de cooperare deschide, astfel, calea către o regândire a cooperării noastre bilaterale şi către idei noi’, a spus Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, cercetarea şi dezvoltarea în domeniul energetic sunt foarte importante, iar parteneriatele între institutele de cercetare din România şi cele din Norvegia sunt esenţiale în derularea de proiecte finanţate din granturi SEE şi Norvegiene.

‘O altă zonă importantă este cea de cercetare şi dezvoltare în domeniul energetic. Este important să deschidem parteneriate între institutele de cercetare din România şi cele din Norvegia. Faptul că ne dedicăm acestui program este foarte important. O delegaţie de cercetători români va vizita Norvegia, în cursul săptămânii viitoare, din câte ştiu Universitatea din Trondheim, pentru un schimb de experienţă. Este o bună oportunitate pentru mine să mulţumesc Innovatian Norway pentru rolul important pe care l-a avut la dezvoltarea proiectelor şi sper să existe o colaborare şi pe viitor. Aici mă gândesc la parteneriatul dintre Innovation Norway şi Ministerul Energiei. Sunt deosebit de bucuros că acordul pentru aceste granturi semnat ieri (joi, 13 octombrie 2016, n.r.) are o componentă importantă pentru sectorul energiei, şi nu spun asta doar că sunt ministrul Energiei. Este pentru prima dată când schimbăm accentul colaborării noastre. În primul rând, rămânem fideli tradiţiei, pentru că sunteţi un sprijin al energiei verzi, dar găsim şi ceva nou, cum ar fi siguranţa energetică’, a subliniat Victor Grigorescu.

România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 502,5 milioane de euro, prin intermediului granturilor SEE (Spaţiul Economic European) şi Norvegiene în exerciţiul financiar 2014 – 2021, în urma Memorandumurilor de Înţelegere parafate, joi, de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi secretarul de stat in cadrul Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe, Elsbeth Tronstad, respectiv ministrul norvegian pentru SEE şi Afaceri Europene, Elisabeth Vok Aspaker.

Potrivit noilor acorduri, se va avea în vedere finanţarea unor domenii, precum dezvoltarea locală şi combaterea sărăciei, îmbunătăţirea situaţiei romilor, sănătate publică, inovare, mediu de afaceri şi IMM-uri, sectorul ONG, cercetare şi educaţie, eficienţă energetică, energie regenerabilă şi mediu, patrimoniu şi schimb cultural, justiţie, servicii corecţionale şi afaceri interne.

Cele două acorduri încheiate joi prevăd atât cadrul instituţional de gestionare, cât şi programele stabilite, cu obiectivele principale, alocarea financiară, domeniile speciale de interes.

Granturile SEE şi Norvegiene reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi consolidarea relaţiilor bilaterale între statele beneficiare şi cele donatoare.

În cadrul perioadei de programare 2009 – 2014, România beneficiază, până în 2017, de o alocare de 306 milioane de euro, ce sprijină proiecte în domenii, precum: sănătatea publică, copii şi tineri în situaţii de risc, patrimoniu cultural, cercetare şi burse, sectorul ONG, reducerea sărăciei, justiţie şi afaceri interne, protecţia mediului etc. Rata de absorbţie pe aceste fonduri era, la 1 august 2016, de 68%.

Începând cu 13 octombrie 2016, România va implementa cadrul financiar 2014 – 2021 al acestor fonduri, cu o alocare totală de 502,5 milioane de euro. Prin intermediul Granturilor SEE, proiectele derulate vor primi finanţare în valoare de 275,2 milioane de euro, în timp ce prin Granturile Norvegiene există fonduri de 227,3 milioane de euro.

România a beneficiat şi în perioada 2007 – 2009 de o alocare în cuantum de 98,5 milioane de euro, rata de absorbţie fiind de 77,7%. Programul a fost închis oficial în data de 27 iunie 2014.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...