100 de autobuze electrice în București: Primăria Capitalei a relansat licitația
Noul anunț de licitație a fost publicat joi, 16 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Contractul vizează achiziționarea a 100 autobuze electrice si a infrastructurii de încărcare necesara acestora. Valoarea contractului se ridică la 304,67 milioane de lei, fără TVA.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 18 iulie 2022, conform calendarului actual din SEAP.
Consilier general: Sper ca până la sfârșitul acestui an să avem un câștigător
Nicorel Nicorescu, consilier general la Primăria Municipiului București, a anunțat la rândul său relansarea procedurii publice pentru achiziția autobuzelor electrice.
„După o serie de eșecuri, PMB a decis eliminarea unei precizări tehnice care bloca participarea furnizorilor: „autobuzul va fi dotat și cu supercapacitori pentru înmagazinarea energiei de frânare”. Companiile nu au omologată această facilitate, deci nu pot atașa documente care să certifice această capacitate constructivă, dar o pot prezenta ca un avantaj tehnic în continuare, nefiind obligatorie”, explică consilierul general.
Acesta speră ca procedura nouă să fie un succes și maximum până la sfârșitul acestui an să fie stabilit un câștigător. „Din acel moment ne putem aștepta la o primă livrare într-un termen de 11 luni conform contractului propus”, estimează Nicorescu.
Finanţarea se va face din alocaţii bugetare şi/sau din alte fonduri legal constituite cu această destinaţie (fonduri nerambursabile în măsura contractării cererilor de finanţare depuse).
Autobuzele electrice noi, din gama 12 m (12000±350mm), vor avea tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), cu baterii de acumulatori, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, cu trei uși duble și aer condiționat în salonul de călători, destinate transportului urban de călători în Municipiul București și zona limitrofă.
Furnizorul se obligă să livreze produsele care fac obiectul contractului în termen de 14 luni de la semnarea contractului. Contractul are durata de valabilitate până la data ieșirii din garanție (full warranty) a ultimului autobuz electric livrat.
Cea mai recentă licitație pentru autobuze electrice în București a fost anulată, deoarece niciunul dintre ofertanţi nu a putut îndeplini condiţiile finale din caietul de sarcini, potrivit explicațiilor din luna mai ale viceprimarului Capitalei Stelian Bujduveanu. Mai exact, este vorba chiar de acea cerință ca noile autobuze să aibă și baterii și supercapacitori.