100 de autobuze electrice în București: Termenul de depunere a ofertelor s-ar putea prelungi, după ce a fost admisă contestația Otokar
Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a admis pe 9 aprilie contestaţia formulată de Otokar Europe în cadrul licitației Municipiul Bucureşti pentru achiziţia a 100 autobuze electrice.
„Consiliul decide: admite contestaţia formulată de Otokar Europe Filiala Bucureşti SRL, în contradictoriu cu Municipiul Bucureşti, în calitate de autoritate contractantă. Obligă autoritatea contractantă ca, în termen de 20 zile de la primirea deciziei, să remedieze documentaţia de atribuire corespunzător criticilor admise, cu respectarea celor evocate în motivare şi a dispoziţiilor legale aplicabile, şi să stabilească o nouă dată limită pentru depunerea ofertelor, conform art. 153 din Legea nr. 98/2016″, se arată în decizia postată pe site-ul CNSC.
Împotriva deciziei se poate formula plângere, în termen de zece zile lucrătoare de la comunicare.
Contestaţia Otokar a fost înregistrată la CNSC pe 18 martie, ea vizând documentaţia de atribuire elaborată de Municipiul Bucureşti, în calitate de autoritate contractantă, în cadrul procedurii de atribuire, prin licitaţie deschisă, organizată în vederea încheierii contractului de achiziţie publică a 100 de autobuze electrice.
Mai exact, Otokar solicita în contestație prelungirea perioadei de depunere a ofertelor, astfe încât operatorii economici să aibă suficient timp pentru pregătirea documentelor și elaborarea ofertelor, pentru a putea participa la licitație. De asemenea, producătorul din Turcia a mai solicitat suspendarea licitației până la soluționarea contestației sale, ceea ce s-a și întâmplat.
Licitația Primăriei București apare ca fiind în continuare suspendată în platforma de achiziții publice. Până la admiterea contestației Otokar, data limită pentru depunerea ofertelor era 24 aprilie 2020.
Pe 3 martie 2020, Primăria Capitalei anunţă pe SICAP reluarea licitaţiei pentru 100 de autobuze electrice, valoarea totală estimată fiind de 219.571.200 lei. Anunţul viza achiziţionarea autobuzelor electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora, cu autonomie de minimum 230 km şi cu platformă pentru facilitatea accesului persoanelor cu dizabilităţi.
Anterior, Primăria Capitalei anunţa în iunie 2019 că doi operatori – asocierea Bozankaya Otomotiv Makina Imalat Ithalat ve Ihracat A.Ş. (Turcia) şi SILEO GmbH (Germania), respectiv New Kopel Car Import (România – Otopeni, reprezentant al companiei BYD – China) – au depus oferte la licitația precedentă, pentru cele 100 de autobuze electrice. Pe 11 decembrie 2019, licitaţia lansată anul trecut de Primăria Municipiului Bucureşti pentru achiziţionarea celor 100 de autobuze electrice a fost anulată, fiind depuse „numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme”, reieşea de pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice (SICAP).