Se dau 1.000 de lei pe hectar pentru fermierii afectați de secetă. Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Agriculturii cu 2 miliarde de lei

02 10. 2024
seceta_44493200

Producătorii agricoli care au înființat culturi agricole în toamna anului 2023 și/sau în primăvara anului 2024 ce dețin procese – verbale de constatare și evaluare a pagubelor pentru culturile/ suprafețele agricole care au fost calamitate de seceta pedologică în procente  de peste 30% și până la 100% inclusiv vor primi granturi de până la 1.000 de lei pe hectar, a decis Guvernul.

De altfel, Executivul a suplimentat bugetului MADR pe anul 2024 cu 2 miliarde de lei, printr-o Hotărâre adoptată în ședința de azi, destinația fondurilor fiind tocmai finanțarea schemei „Despăgubiri acordate producătorilor agricoli în caz de calamități naturale în agricultură”.

Sprijinul va putea fi acordat pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, întocmite conform prevederilor Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, coroborat cu influența și manifestările indicilor climatici comunicați atât de către Administrația Națională de Meteorologie, cât și de către Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești”.

Grantul reprezintă o valoare procentuală cuprinsă între 14,53% și 24,31% din cheltuielile eligibile prevăzute în tehnologiile – cadru la culturi din recolta 2023-2024 și corespunde cerințelor din Orientările UE.