Cauza oficială a morţii echipajului a fost desemnată explozia unei torpile /noi/ în compartimentul din faţă a submersibilului.
Ceremonii comemorative sunt prevăzute să se desfăşoare duminică la toate bazele navale din Federaţia Rusă, precum şi în districtele militare. De asemenea, la Moscova urmează să aibă loc o ceremonie de depunere a coroanelor la monumentul dedicat marinarilor de la Kursk la Muzeul Central al Armatei.
Submarinul cu propulsie nucleară Kursk s-a scufundat la 175 de km de şantierul naval Severomorsk (nord), la o adâncime de 108 metri. Conform concluziilor unei comisii guvernamentale, cauza incidentului care a dus la moartea tuturor celor 118 de membri ai echipajului a fost explozia unei torpile, care urma să fie experimentată cu ocazia acelor aplicaţii. Este vorba de torpila ‘Şkval’, capabilă să se deplaseze cu 500 de km/oră sub apă.
Kursk este un submarin nuclear din proiectul 949A ‘Antei’ (‘Oscar-2’, în clasificarea NATO). Astfel de nave au următorii parametri tehnici: lungimea de 154 m, deplasamentul, 18 tone, adâncimea de scufundare – 500 m, viteza de emersiune de până la 28 de noduri (aproximativ 52 km/oră, echipajul – 130 de persoane. De regulă, submersibilele din clasa Antei dispun de 24 lansatoare de rachete de croazieră ‘Granit’ (fiecare dintre care este de 40 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima). Într-un documentar al France 2 se afirma că la 12 august 2000 lumea s-a aflat la un pas de al treilea război nuclear.