12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare

01 12. 2022
Protest_against_police_violence_-_Justice_for_George_Floyd,_May_26,_2020_11

Ca parte a unei înţelegeri aprobate miercuri în instanţa federală, Minneapolis va implementa, de asemenea, reforme în modul în care ofiţerii de poliţie gestionează demonstraţiile, interzicându-le să folosească forţa fizică şi să împrăştie agenţi chimici împotriva protestatarilor paşnici.

Conform înţelegerii, camerele corporale purtate de poliţiştii din Minneapolis trebuie să înregistreze şi să nu fie obstrucţionate atunci când aceştia se confruntă cu protestatarii, se arată în documentele instanţei.

Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile (American Civil Liberties Union, ACLU) a ajutat la intentarea acţiunii colective împotriva oraşului.

Demonstraţii şi, pe alocuri, revolte violente au izbucnit în Minneapolis la câteva ore după ce ofiţerul Derek Chauvin şi-a apăsat genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de mai bine de nouă minute în timpul unei arestări pentru o bancnotă falsă de 20 de dolari, la 25 mai 2020. Chauvin a fost ulterior condamnat pentru crimă şi a pledat vinovat la acuzaţii federale.

O înregistrare video a incidentului care a circulat pe reţelele de socializare a contribuit la declanşarea unor demonstraţii împotriva brutalităţii poliţiei şi a rasismului în toată ţara şi în marile oraşe din întreaga lume.

Cei 12 reclamanţi au suferit leziuni, inclusiv vânătăi provocate de muniţii mai puţin letale, probleme respiratorii persistente cauzate de gazele lacrimogene şi traume psihologice, a precizat ACLU.

Consiliul municipal din Minneapolis a aprobat înţelegerea la 20 octombrie, iar primarul Jacob Frey a semnat-o şase zile mai târziu, potrivit presei locale.

Sursa foto: Wikipedia