125 de persoane şi-au luat licenţă de zbor în 2011. Vezi cum se obţine licenţa şi cât costă

Pentru a obţine licenţa de zbor sunt necesare nu mai puţin de 650 de ore de teorie, precum şi aproximativ 200 de ore de practică. În afară de examenul medical, viitorul pilot susţine un examen teoretic şi unul practic, în prezenţa unui examinator al AACR. De asemnea, câştigarea dreptului de zbor va goli buzunarul viitorului pilot cu câteva mii de euro.
Nicu Stan - lun, 23 ian. 2012, 12:40

Cum Internetul abundă de oferte de avioane de toate tipurile şi de elicoptere, nu a durat mult ca să apară şi doritorii de licenţe de zbor.

Marea majoritate a celor care îşi iau licenţa de zbor o fac pentru că au un avion în hangar. Cei care nu au încă unul, îşi permit să-l închirieze. Între obţinerea licenţei de zbor pentru persoane fizice, care nu pot pilota decât în interes propriu şi piloţii de linie este diferenţă. În primul rând ca preţ de obţinere a licenţei.

Piloţii privaţi plătesc pentru obţinerea licenţei de zbor aproximativ 7.000 de euro, în timp ce obţinerea dreptului de a face parte dintr-un echipaj de linie, ca pilot, costă de cinci ori mai mult. „Primul brevet pe care îl obţine un pilot este PPL (Private Pilot License – PPL), şi costă 6.900 de euro. Cu el, pilotul poate zbura doar în interes propriu (cu prietenii sau familia, cu un avion închiriat sau propriu), dar nu poate face o afacere din zbor. Obţinerea unei calificări complete, de Airline Transport Pilot License (ATPL) – pentru un pilot de avion – costă 36.500 de euro”, a explicat, pentru RTV.NET, Cristina Mitchievici, reprezentant al Regional Air Services.

203 piloţi de avioane şi elicoptere

În 2010, aproape 500 de persoane au susţinut examene pentru obţinerea licenţelor de zbor. „Spre exemplu, în 2010 au fost obţinute 203 licenţe noi de piloţi de avioane şi elicoptere şi 242 de licenţe de însoţitori de bord”, ne-a spus Claudia Vîrlan, director general al Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR). Pregătirea practică şi teoretică se face în cadrul organizaţiilor de pregătire de zbor, autorizate AACR sau în alte organizaţii din alte ţări, dar care sunt recunoscute de România.

„Pregătirea elevilor poate dura până la 18 luni, în funcţie de licenţa solicitată. Pregătirea teoretică necesită un volum minim de 650 de ore, la care se adaugă pregătirea practică în zbor şi/sau simulator de minim 195 de euro”, a mai spus directorul AACR. Pe lângă costul şcolii, care se plăteşte la organizaţia acreditată de AACR, elevul trebuie să mai plătească pentru examen, la autoritatea aeronautică 85 de euro, pentru susţinerea examenului. Semn că recesiunea i-a afectat şi pe pasionaţii de zbor, numărul licenţelor obţinute a scăzut cu 75 în 2011, comparat cu anul 2010, când au fost eliberate 203 licenţe de zbor.

10% pică examenul medical

Promovabilitatea la examenul medical este de aproximativ 90% , în cazul licenţelor pentru persoane fizice, în timp ce în cazul piloţilor de linie,  aproximativ 50% din candidaţi pică examenul medical. De asemenea, piloţii care obţin licenţa de zbor de la prima încercare sunt în proporţie de 80%.

Cei care au picat o dată examenul trebuie să o ia de la început. „După expirarea fie a perioadei maxime în care trebuie promovate examinările, fie după expirarea numărului maxim de încercări pentru promovarea examenelor teoretice, solicitantul trebuie să susţină examinările teoretice de la început”, a mai spus Claudia Vîrlan.

Cei care vor să obţină licenţă de zbor pentru elicopter trebuie să solicite licenţă PPL-H. „Şcoala de pilotaj PPL – H (pentru elicoptere) costă 13.000 euro “, a spus Cristina Mitchievici. Din totalul elevilor, Regional Air Services a instruit anul trecut 28 de elevi. Şapte dintre aceştia au finalizat modulul PPL, doi au finalizat CPL A , iar trei au finalizat ATPL.

Cât costă un avion

Preţurile avioanelor încep undeva de la nivelul unei limuzine second-hand şi pot ajunge la mai multe milioane de euro, în funcţie de model, de anul de fabricaţie, precum şi de starea aparatului de zbor. Preţul elicopterelor porneşte undeva de la 230.000 de euro, luând ca model Elicopter Alouette II, şi pot ajunge şi la 4,1 milioane de euro, cum este cazul unui elicopter Augusta A 109 S Grand, fabricaţie 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile în energia verde. La finalul anului trecut avea 43 de centrale fotovoltaice......
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...