136.000 de români lucrează în Marea Britanie. Ce se va întâmpla cu ei după Brexit

Economica.net
26 06. 2016
united_kingdom_water_city_london_bridge_sky_river_light_sun_tower_bridge_thames_color_30796_2048x1152_04914100

Marea Britanie nu a fost o destinație principală pentru forța de muncă din România. În baza cifrelor estimate de ONU, românii reprezintă doar 1,1% din imigranții din Marea Britanie (fiind a 32-a ţară după numărul imigranţilor din Regatul Unit). Mai mult decât atât, afluxul de emigranți din România a fost cel mai puternic între 2010 și 2015.

„Perioada relativ scurtă de permanență a acestora (comparativ cu emigranții români care au plecat în Germania în anii ’90) face ca legăturile culturale cu Marea Britanie să fie relativ noi, ceea ce ar putea crește probabilitatea de întoarcere în cazul în care piața forței de muncă din Marea Britanie se va deteriora brusc”, spune Mihai Pătrulescu.

De altfel, cetăţenii UE reprezintă doar 33,7% din numărul total de emigranți din Marea Britanie. De asemenea, volumul remitențelor primite de România din Marea Britanie este relativ scăzut. Pe baza unor estimări ale Băncii Mondiale, România a primit aproximativ 100 milioane dolari transferuri din Marea Britanie în 2015, doar 3% din totalul intrărilor din remitențe ale României. Conform acestor date, principalele surse de transfer ale României sunt Italia (29%), Spania (23%) și Germania (13%).

În concluzie, este de aşteptat că după finalizarea negocierilor Marii Britanii cu UE, muncitorii români să fie nevoiţi să se întoarcă în ţară, fapt care s-ar putea să fie benefic pentru România, fiind vorba de forţă de muncă tânără şi de multe ori calificată.