Potrivit MAE, cei 15 cetăţeni români făceau parte dintr-o echipă de peste 100 de persoane, în majoritate cetăţeni moldoveni, angajaţi ai unei firme din Republica Moldova, care desfăşoară activităţi lucrative în domeniul construcţiilor în Sudanul de Sud.
Ministerul Afacerilor Externe a fost sesizat asupra acestui caz la 18 decembrie de către Direcţia Generală Consulară din Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova, care a cerut sprijinul autorităţilor române.
Din momentul sesizării în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Sudan de Sud, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular, a întreprins o serie de demersuri susţinute pentru a veni în sprijinul acestora şi a înlesni întoarcerea acestora în siguranţă în ţară.
MAE îi sfătuieşte pe cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Sudanul de Sud sau se află deja pe teritoriul acestei ţări să se adreseze celei mai apropiate misiuni a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Ministerul de Externe reaminteşte că pe site-ul instituţiei există un avertisment de călătorie actualizat, prin care se recomandă cu fermitate tuturor cetăţenilor români să evite deplasările în Sudanul de Sud.
„Ca urmare a situaţiei conflictuale, motivată politic, create între autorităţi şi susţinătorii fostului vicepreşedinte, demis în iulie 2013, au avut loc ciocniri armate care au afectat grav situaţia de securitate din Juba. Autorităţile locale au luat decizia de a institui starea de asediu/restricţiona circulaţia în intervalul orar 18:00 – 06:00. De asemenea, aeroportul din Juba este închis”, se arată în avertismentul MAE.