15 state membre UE nu sunt de acord cu licenţele de telefonie mobilă pe 25 de ani

Economica.net
24 04. 2017
table_1100269_960_720_36048200

Comisia Europeană încearcă de mai mulţi ani să coordoneze modul în care guvernele naţionale alocă blocuri de frecvenţe către operatorii de telefonie mobilă precum Vodafone sau Deutsche Telekom, în încercarea de a crea o piaţă unică de telecomunicaţii la nivel european. Operatorii de telecomunicaţii vor ca aceste licenţe să fie atribuite într-un mod mai coordonat în condiţiile în care durata pentru care se acordă aceste licenţe variază în Europa, ceea ce îngreunează eforturile companiilor de a opera pe o scară mai largă şi de a putea concura cu rivalii americani. Cu toate acestea, autorităţile naţionale sunt reticente la ideea de a renunţa la controlul asupra licitaţiilor pentru acordarea de licenţe, care pot aduce sume de miliarde de euro guvernelor statelor membre.

În luna septembrie a anului trecut, Comisia Europeană şi-a prezentat planurile de reformă a sectoarelor telecomunicaţii şi media, printre aceste propuneri numărându-se şi cea potrivit căreia licenţele de telefonie mobilă să fie acordate pentru o perioadă de minim 25 de ani.

Potrivit unor documente consultate de Reuters, cele 15 ţări membre consideră că licenţele cu durată fixă obligatorie sunt ‘disproporţionate şi insuficient de flexibile pentru a răspunde la evoluţiile de pe piaţă’. De asemenea, licenţele cu o durată excesiv de lungă ‘riscă să împiedice inovaţia dacă benzile de frecvenţă relevante sunt acordate pentru o perioadă de timp mai mare decât ciclul de viaţă al tehnologiei’.

Documentele consultate de Reuters au fost semnate de Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Olanda, Polonia, Spania şi Marea Britanie.

În prezent, licenţele de telefonie mobilă în Europa sunt acordate pe perioade cuprinse între 10 şi 15 ani.

Executivul comunitar a făcut o prioritate din dezvoltarea rapidă tehnologiei 5G în Europa şi estimează că această tehnologie va aduce beneficii de 146,5 miliarde de euro pe an.