159 de ani de la Mica Unire, dar nici acum nu ne leagă un drum rapid. Ce se întâmplă cu autostrada care ar trebui să unească Moldova de Muntenia

La 159 de ani de la Mica Unire, Moldova şi Ţara Românească nu sunt legate şi printr-o autostradă. Dacă planurile iniţiale includeau posibilitatea unei autostrăzi între Focşani şi Buzău, cele anunţate pe finalul mandatului lui Tudose vizează doar un drum expres, şi acela via Brăila.
Economica.net - mar, 23 ian. 2018, 22:02
159 de ani de la Mica Unire, dar nici acum nu ne leagă un drum rapid. Ce se întâmplă cu autostrada care ar trebui să unească Moldova de Muntenia

Şoseaua rapidă care ar trebui să lege Capitala de Moldova (A7) a devenit teatru de război între proiectanţi şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

În noiembrie 2016, viitorul drum de aproape 330 de kilometri dintre Ploieşti şi Paşcani a fost împărţit în patru tronsoane şi scos la licitaţie pentru actualizare studii de fezabilitate şi proiectare. Aceste studii ar fi trebuit să stabilească daca noua şosea va fi construită ca drum expres sau autostradă

Din cauza contestaţiilor, termenul de depunere a ofertelor a fost amânat şi de 15 ori în cazul tronsonului Buzău – Focşani.

După ce ofertele au fost în sfârşit deschise în vara anului trecut, acum se tot amână termenul de evaluare.

Astfel, în cazul tronsonului Ploieşti – Buzău, evaluarea ofertelor a fost amânată de patru ori, până pe 15 martie. Asta după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis luni, 22 ianuarie, contestaţia Consitrans şi a obligat CNAIR să reevalueze oferta firmei de proiectare.

Şi pentru tronsonul Buzău – Focşani evaluarea ofertelor a fost amânată de trei ori, până pe 31 martie, conform datelor sintetizate de Asociaţia Pro Infrastructură în tabelul din galeria foto.

Pentru tronsonul Focşani – Bacău, termenul de evaluare a ofertelor a fost amânat de patru ori, până pe 30 martie, iar în cazul tronsonului Bacău – Paşcani, evaluarea ofertelor a fost amânată de trei ori, până pe 28 februarie şi ar mai putea fi amânată, având în vedere că pe 15 februarie se judecă la Curtea de Apel Bucureşti contestaţia Search Corporation.

Buzău – Focşani, via Brăila

În timp ce şoseaua de mare viteză către Moldova este amânată din cauza luptei în intanţă dintre proiectanţi şi CNAIR, Ministerul Transporturilor vine cu alte planuri.

Dacă şoseaua peste Milcov lansată în 2016 la licitaţie includea o legătură directă Buzău – Focşani, în noile planuri anunţate de Ministerul Transporturilor, cele două oraşe urmează să fie legate, însă prin Brăila.

Pe 28 decembrie, Ministerul unde se lucrează 30 de zile pe lună a anunţat un portofoliu de proiecte de transport ce urmează a fi implementate în perioada 2018-2027.

Acest portofoliu include Proiectul de drum expres Buzău – Brăila/ Focşani – Brăila – Constanţa, în lungime de 361,7 km. Ironizat în presă ca „şoseaua în zig-zag spre mare„, noul drum expres va costa 1,82 miliarde de euro.

Autostrada 3 în 1

Pe lângă drumul expres Buzău – Brăila/ Focşani – Brăila, care se canibalizează cu tronsonul Buzău – Focşani din şoseaua de mare viteză spre Moldova, Ministerul Transporturilor a mai anunţat un alt proiect care „muşcă” din vechiul coridor spre singura provincie a ţării fără autostrăzi.

Mai exact, Autostrada Braşov – Bacău – Paşcani – Iaşi (foto jos), care include tronsonul Bacău – Paşcani.

Noua autostradă leagă însa Moldova de Ardeal şi este compusă din bucăţi rupte din alte trei autostrăzi din Master Planul General de Transport (MPGT), după cum explică chiar reprezentanţii Ministerului Transporturilor:

„Autostrada Braşov-Bacău-Paşcani-Iaşi este compusă din 3 sectoare, identificate în MPGT, şi anume:

Sectorul de autostradă Braşov – Bacău se regăseşte în MPGT la „Capitolul I – proiecte noi (Comprehensive)”, în perioada 2020-2030.

Sectorul Bacău-Paşcani, conform MPGT, este identificat la nivel de drum expres în cadrul „Capitolul IV – proiecte noi (Core)”, în perioada 2014-2020. Reamintim că în conformitate cu MPGT standardul de drum expres se va modifica în autostradă în condiţiile în care valorile de trafic și indicatorii tehnico – economici aferenţi obiectivului de investiții justifică noul standard sau în cazul în care trebuie păstrată soluţia unitară la nivel de coridor .

Autostrada Paşcani – Iaşi – Ungheni, face parte din autostrada Tg. Neamţ – Iaşi- Ungheni, identificată în cadrul MPGT „Capitolul III – proiecte noi (Core)”, în perioada 2014-2020.”

Rămâne de văzut care dintre proiectele care se canibalizează vor fi continuate de noul Guvern şi dacă în final Capitala va mai fi legată de Moldova prin autostradă.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria își va reduce bugetul destinat Apărării, în contextul unei economii slăbite
Ungaria intenţionează să reducă bugetul alocat Apărării începând de anul viitor, tocmai când Donald Trump, unul dintre principalii susţinători ai ideii că statele membre NATO ar trebui......
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând şi la Apele Române, sunt ferm convins că ceea s-a întâmplat nu o să se mai întâmple (Video)
Ciolacu, despre lucrările făcute în zonele inundate din Galați: După ce se vor finaliza investiţiile în primul rând ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Galaţi, după ce a vizitat zonele inundate din localitatea Pechea, că ...
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
MMSS: 942.889 de persoane cu dizabilități erau înregistrate la 30 iunie 2024
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la finele lunii iunie 2024, de 942.889, dintre care 98,34% (927.275 de ...
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze –  surse WSJ
Compania T-Mobile a fost victima unui atac de piraterie cibernetică lansat de serviciile secrete chineze – surse ...
Compania de telecomuncații T-Mobile s-a numărat printre entitățile atacate de o operațiune de spionaj cibernetic realizată ...