“Am emis avize tehnice de racordare (ATR) pentru 4500 de MW. În momentul de față, dacă ne raportăm la contractele de racordare pe care le avem semnate atât noi, cât și operatorii de distribuție, există în jur de 3.000 de MW, dintre care 400 de MW sunt la Transelectrica.
Pentru avizele tehnice de racordare emise sunt în jur de 7.000 de MW, dintre care 4.000 de MW la Transelectrica. În cazul studiilor de soluție, implicit al proiectelor pentru care urmează să fie emise avize tehnice de racordare, există încă 6.000 de MW. Astfel, în prezent, prin contractele de racordare, avize și studiile de soluție se discută de aproximativ 16.000 de MW”, a spus Toncescu. la Romanian Solar Summit 2023, organizat de Govnet.
“Pentru viitorul apropiat, avem în vedere facilitarea întregului proces de obținere a unui ATR într-un sistem digitalizat și transparent”, a mai spus oficialul Transelectrica
Operatorul rețelei naționale de transport se concentrează pe creșterea capacității rețelelelor în zonele în care există mare interes din partea investitorilor în capacități de energie din surse regenerabile.
“Abordarea investițională a Transelectrica se concentrează pe două zone – Dobrogea și Banat, iar în momentul de față avem în vedere proiecte care vizează, în special, creșterea capacității de producere a energiei regenerabile ce poate fi integrată în Dobrogea și Banat. Astfel, prin finalizarea treptată a investițiilor, până în anul 2025, pe Dobrogea, capacitatea va crește cu 2000 de MW, iar pe Banat cu cel puțin 500 de MW, iar până în anul 2030, aceste capacități se vor dubla”, a spus Toncescu.
“Avem proiecte avansate aflate deja în execuție, care se vor finaliza până la sfârșitul anului 2025, iar cele cu orizontul de timp 2027-2030, multe dintre ele sunt deja în proceduri de licitație sau urmează a fi scoase la licitație”, a completat reprezentantul Transelectrica.
Amintim că începând cu anul 2021 este disponibilă pe site-ul Transelectrica o hartă interactivă în care sunt prezentate, în funcție de regiunile țării, capacitățile noi care pot fi integrate și preluate de rețeaua de transport. Harta o puteți vedea AICI.
Potrivit datelor ANRE, capacitatea totală instalată în Sistemul Energetic Național este acum de 18.900 MW.
Citește și: