Măsura era cerută de multă vreme de producători, confruntaţi cu o scădere a numărului de sezonieri din Uniunea Europeană, proveniţi mai ales din România şi din Bulgaria.
Proiectul pilot, prin care sezonierii vor primi viză pe şase luni, va începe în primăvara lui 2019 şi se va încheia la sfârşitul lui 2020, odată cu sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit.
Ministrul mediului, Michael Gove, a subliniat, într-un comunicat, că guvernul său a ascultat ‘puternicele argumente’ ale cultivatorilor în favoarea deschiderii pieţei muncilor sezoniere pentru persoanele din afara UE, cum au procedat deja Germania sau Irlanda.
Reducerea şomajului în România şi Bulgaria a făcut ca numărul celor dornici să vină să muncească în Marea Britanie să scadă, un fenomen amplificat de Brexit, incertitudini administrative, temeri de agresiuni xenofobe şi, mai ales, de scăderea cursului lirei sterline, care face mai puţin atractive salariile după convertirea în euro.
Sectorul horticol estimează un necesar anual de peste 80.000 de lucrători sezonieri.
Potrivit ministrului de interne, Sajid Javid, ‘acest proiect pilot le va asigura agricultorilor un acces la mâna de lucru sezonieră de care au nevoie pentru a rămâne productivi şi rentabili în perioadele de vârf’, urmând a face ulterior obiectul unei evaluări.
În timp ce anunţul guvernului a fost salutat drept o ‘victorie majoră’ de Sindicatul naţional al agricultorilor (NFU), organizaţia profesională British Summer Fruits consideră măsura cu totul insuficientă.
Numărul de 2.500 ‘va avea puţin efect asupra deficitelor cu care se confruntă în prezent exploataţiile britanice’, a arătat Nick Marston, preşedintele lobby-ului acestei industrii.
‘Producătorii noştri semnalează deficite de efective ce ajung deja la 10-20%, fiind necesari în jur de 10.000 (de lucrători) încă de acum pentru a avea un efect de susţinere’ a activităţii, a comentat el.