16 bănci din zona euro înființează un sistem unificat de plăți, pentru a concura cu giganți americani precum Mastercard și Google
Autorităţile UE şi şefii băncilor centrale căutau de mult timp un rival „intern” pentru a concura cu procesatorii americani de plăţi Mastercard şi Visa, şi, mai recent, cu giganţii din domeniul tehnologiei, cum ar fi Alipay şi Google. Dar asta nu s-a întâmplat, chiar dacă plăţile în timp real sunt posibile în zona euro din 2017.
Banca Centrală Europeană (BCE) a salutat joi decizia băncilor de a lansa un sistem unificat de plăţi european până în 2022.
„Sistemul este menit să întărească Europa, să o facă mai independentă şi robustă”, a declarat Thierry Laborde, adjunctul directorului operaţional de la banca franceză BNP Paribas, care este parte a proiectului.
„O vom face în mod colectiv, punându-ne la un loc resursele. În ceea ce priveşte sistemele de distribuţie, preţurile diferă de la o bancă la alta, dar infrastructura va fi pan-europeană”, a adăugat Laborde.
Banca Centrală Europeană a avertizat anul trecut că dependenţa de jucătorii din afara Europei pentru două treimi din plăţile care nu sunt efectuate în numerar creează riscul ca piaţa de plăţi să nu poată sprijini piaţa unică a UE şi euro.
Aşa numita Iniţiativa de plăţi europeană (EPI) va deveni un nou standard pentru mijloacele de plată, oferind un card pentru consumatorii şi retailerii din Europa. Cardul va acoperi toate tipurile de tranzacţii, inclusiv cele în magazine, online, retragerile de numerar, se arată în comunicatul celor 16 bănci.
Printre băncile incluse în proiect se află BBVA, BNP Paribas, Commerzbank, Deutsche Bank, Santander, ING, UniCredit şi Societe Generale.