172 de transporturi ilegale de lemn descoperite în urma sesizărilor la 112, după introducerea „Radarului pădurii”
Potrivit Doinei Pană, începând cu data de 8 noiembrie a fost primit la 112 un număr de 534 apeluri vizând transporturi de lemn, dintre care 172 s-au dovedit a fi ilegale. Cele mai multe cazuri de acest gen au fost semnalate în judeţele Braşov – 16, Sibiu – 15, Gorj şi Hunedoara – câte 13. Există, însă, şi 11 judeţe unde nu a fost semnalat niciun transport ilegal.
Până în prezent au fost raportate şi peste 240 de cazuri când lemnul nu a fost primit în depozite pentru că nu avea codul unic emis prin sistemul SUMAL.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a ţinut să remarce şi faptul că mii de agenţi economici din industria lemnului nu au mai cerut acorduri pentru exploatare, ceea ce, spune Doina Pană, ridică un semn de întrebare asupra activităţii pe care au derulat-o până în prezent.
‘Sunt aproape 9.000 de agenţi economici care şi-au cerut acorduri. Până la ora la care a intrat ‘Radarul’ în vigoare erau mult mai mulţi, deci automat rezultă că aveau alt gen de ocupaţii. (…) Lipsesc câteva mii, care poate s-au retras din activitate, s-au reprofilat. Eu nu vreau să fac niciun fel de acuzaţii, dar este şi acesta un semn de întrebare’, a afirmat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură.
Doina Pană va prezenta în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare un raport detaliat privind rezultatele obţinute în urma implementării ‘Radarului pădurii’.