Dacă în luna decembrie a anului trecut existau 1,015 milioane de consumatori casnici de energie electrică pe piaţa concurenţială, la finalul lunii martie, numărul acestora a ajuns la 1,189 milioane, conform ultimelor statistici ANRE.
Aşadar, în primele trei luni din 2018, aproape 175.000 de consumatori casnici au ales să schimbe furnizorul „clasic” (furnizor de ultimă instanţă-FUI) cu un alt furnizor sau sa schimbe contractul cu FUI de la care primea energie, şi să semneze un contract de furnizare de energie în regim concurenţial.
De altfel, potrivit datelor ANRE, FUI sunt cei care au luat cea mai mare „felie” din noua piaţă, deci majoritatea consumatorilor casnici care au trecut pe concurenţial fie au schimbat doar contractul fie au ales ca furnizor tot un FUI. La finalul lunii martie, din cei aproape 1,19 milioane de consumatori din segmentul concurenţial, 1,06 milioane primesc energie de la un FUI (Electrica, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, CEZ, E.ON)
Statisticile ANRE nu arată la care FUI sunt cei mai mulţi clienţi pe concurenţial dar, cel mai probabil este vorba despre Enel, companie care a avut o campanie agresivă, inclusiv în ceea ce priveşte preţurile oferite, pentru a atrage clienţi pe piaţa concurenţială. Compania ar putea anunţa, în următoarele luni, că a atins pragul de un milion de clienţi (casnici şi non-casnici) pe piaţa concurenţială.
Citeşte şi:
ANRE prezintă şi preţurile medii plătite de consumatorii care au trecut în piaţa concurenţială, aşa că se poate aproxima cât au câştigat pentru că au părăsit regimul de serviciu universal, unde preţurile sunt mai mari.
Am ales pentru exemplificare tranşa clienţilor cu un consum cuprins între 1.000 şi 2.500 kWh pe an, deci între 80 şi 250 kWh lunar, grosier aproximat. Preţul mediu la nivelul întregii pieţe concurenţiale pentru casnicii care se încadrează în acest consum a fost, la nivel naţional, de 0,39 lei/KWh, fără certificate verzi, cogenerare, acciza şi TVA.
Preţul mediu de vânzare corespunzător fiecărei tranşe de consum s-a determinat ca medie ponderată a preţurilor practicate de către furnizori cu cantităţile furnizate de aceştia respectivei tranşe de consum pentru clienţii casnici, precizează ANRE.
În regim de serviciu universal (SU), adică situaţia în care sunt încă circa 7 milioane de clienţi casnici,cel mai mic preţ din ţară este cel din regiunea Bucureşti-Ilfov. La acea dată, preţul avizat de ANRE era de 0,45 lei/KWh, fără compomentele specificate mai sus.
Citeşte şi:
Deci, doar comparând componenta de energie din factură, şi aceste două preţuri rezultă un câştig de cel puţin 13% pentru cei care au trecut în concurenţial. Spunem cel puţin din două motive.
Primul: comparaţia este făcută între preţul mediu ponderat pe toată piaţa concurenţială şi cel mai mic preţ de SU, care este în Bucureşti Ilfov. Spre exemplu, pentru un consumator din Moldova, diferenţa este mai mare pentru că preţul de SU este mai mare. Al doilea este simplu şi se referă la baza de calcul pentru TVA din facture finală care creşte economia pentru cel din concurenţial, pentru motivul că se aplică 19% la o sumă mai mică.
La fel de grosier, dacă vorbim despre sume absolute, câştigul pentru cei trecuţi în concurenţial a fost, în condiţiile explicate mai sus, de 7 bani pe KWh, ceea ce, la o factură de 150 kwh, înseamnă o economie de circa 10 lei pe lună