18 avioane F-16 ajung în România, după ce Olanda a pus oficial la pământ toată flota sa
Până de curând, Forțele Aeriene Regale Olandeze (KLu – Koninklijke Luchtmacht) aveau în inventar 42 de avioane multilrol F-16, dintre care 24 erau pe deplin operaționale. Și urma să rămână operaționale până când viitoarele F-35A contractate deja urmau să fie erau capabile să îndeplinească toate misiunile pe care le îndeplinea flota veche de F-16.
Dar a fost doar o chestiune de timp, scrie presa de specialitate
La 26 septembrie, la cinci ani de la primirea primului din cele 52 de avioane F-35 comandate de la producătorul american Lockheed-Martin, KLu a anunțat că cele 40 de F-35A care i-au fost livrate sunt pe deplin operabile la capacitate maximă. Nu mai rămânea decât să își ia rămas bun de la vechile F-16, aeronava pe care o folosea din 1979.
Acest lucru a fost făcut însă acum.
„În această după-amiază, KLu și-a luat oficial adio de la această aeronavă legendară. Acest lucru a avut loc, printre altele, în timpul unui zbor în formație a opt aeronave deasupra Țărilor de Jos”, a anunțat Ministerul olandez al Apărării într-un comunicat publicat la 27 septembrie.
Inițial, Țările de Jos intenționau să vândă ultimele sale F-16 companiei americane Draken International, care furnizează servicii de securitate și apărare. Dar războiul din Ucraina a schimbat lucrurile. Din cele 42 de avioane rămase, 18 vor fi trimise la Centrul European de Formare F-16 [EFTC] din România și 24 vor fi oferite forțelor aeriene ucrainene, potrivit sursei citate
Centrul European de Instruire F-16 din România, care funcționează în Baza Aeriană 86 Fetești, a fost inaugurat în noiembrie 2023.
„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul român al Apărării cu acea ocazie.