„În contextul in care societatea a inregistrat pierderi cumulate in ultimii doi ani in valoare totala de 1.655 milioane lei si un profit pe primul trimestru al anului 2016 in valoare de 144 milioane lei, trebuie constientizat faptul ca masurile de eficientizare si restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi sa fie recuperate in perioada urmatoare, pentru ca aceasta companie sa ramana in piata si sa fie eficienta”, se arată într-un comunicat al companiei.
„Planul de disponibilizari pentru perioada 2016-2017, incepand cu 01.07.2016, cuprinde 2.000 de disponibilizati programati in acest an, din care 1.067 persoane pensionabile pana la 31 decembrie 2019 (in prezent societatea are un numar de 15.168 salariati)”, se arată în comunicat.
„Administratia a asigurat partenerii sociali ca va prezenta periodic situatia financiara a CE Oltenia si a solicitat acestora solutii alternative in vederea asigurarii continuitatii si viabilitatii activitatii companiei, in conditiile in care compania a inregistrat pierderi mari, iar energia regenerabila a atins deja cota de piata de 27%, procent prevazut pentru anul 2020”, se mai arată în comunicat.
„Strategia activitatii miniere pentru perioada 2016-2030 are ca obiectiv scaderea costului de productie pe tona de carbune si realizarea a 2,4 miliarde lei economii in perioada 2016-2020, luandu-se in calcul o cota de energie anuala aproape constanta si inchiderea unor capacitati ca urmare a epuizarii rezervelor de lignit, a lipsei de desfacere pentru carierele captive sau a costurilor mari de exploatare”, mai spune comunicatul.
Sindicaliştii susţin că nu sunt de acord cu acest plan, avizat de Consiliul de Supraveghere.
„Între dorinţă şi realizare e diferenţă mare. Nu ştiu cum se va putea face acest program de disponibilizări. Din cei 2.000 de oameni, poate numai 400 au protecţie, restul ce fac? Statul stă nepăsător la ceea ce se întâmplă cu producătorii de energie clasici. Eu cred că nu se pot realiza aceste disponibilizări sau dacă se încearcă să se realizeze va fi o explozie socială în Oltenia, pentru că nu e atât de simplu să dai afară mii de oameni. Dacă sunt persoane pensionabile, le dă statul român, pe perioada în care nu beneficiază de ordonanţa 36? Statul a făcut praf ţara asta. Şi vorbesc de Guvern, care a trecut, care este şi care va fi. Salariaţii nu vor accepta să plece fără protecţie socială. Nu se va rezolva situaţia, nici dacă plecăm toţi, atâta timp cât statul român continuă să încurajeze băieţii deştepţi”, a declarat Dumitru Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, pentru MEDIAFAX.