+2 ani de pandemie, măsurați în 2 milioane de euro pe piaţa marketing-ului digital – la ce creșteri se așteaptă specialiștii?

25 01. 2022
coronavirus antreprenori 534578

Pentru unii, izbucnirea ei a reprezentat o oportunitate. Pentru alții în schimb, momentul în care au fost nevoiți să pună lacătul pe afacere a fost unul extrem de dificil. Odată cu imposibilitatea de a se desfășura, s-au făcut primii pași spre schimbare, de ambele părți.

Magazinele au fost închise, dar oamenii aveau în continuare nevoie de alimente, produse de igienă, haine și nu numai. Cei care aveau în conducere afaceri voiau să-și vândă produsele și serviciile, ca și până atunci. Așa că, o cale de mijloc a trebuit să apară. Ușor, ușor, consumatorii s-au îndreptat spre online, urmați fiind de antreprenori și afacerile lor. Unele mai mici, altele mai mari și toate nevoite să rămână cumva în picioare.

Pandemia de COVID-19 a schimbat radical mediul antreprenorial românesc și modul în care oamenii se raportează la achiziții. Criza de sănătate care a acaparat întreg Pământul și-a pus puternic amprenta asupra economiei la nivel global și, implicit, a României, cu implicații majore pentru antreprenoriatul local. Pentru unii, izbucnirea ei a reprezentat o oportunitate. Pentru alții în schimb, momentul în care au fost nevoiți să pună lacătul pe afacere a fost unul extrem de dificil.

Odată cu imposibilitatea de a se desfășura, s-au făcut primii pași spre schimbare, de ambele părți. Magazinele au fost închise, dar oamenii aveau în continuare nevoie de alimente, produse de igienă, haine și nu numai. Cei care aveau în conducere afaceri voiau să-și vândă produsele și serviciile, ca și până atunci. Așa că, o cale de mijloc a trebuit să apară.

Ușor, ușor, consumatorii s-au îndreptat spre online, urmați fiind de antreprenori și afacerile lor. Unele mai mici, altele mai mari și toate nevoite să rămână cumva în picioare.

Economia a trecut în ultimii aproape trei ani printr-un proces de digitalizare extrem de rapid, cu care unii au dat, din păcate, piept pentru prima dată. “Conform Eurostat, în România anului 2019, doar 25% dintre afaceri au un site și folosesc o formă de social media, o cifră foarte mică”, afirma Cristian Bolocan acum doi ani. Asta a însemnat o oportunitate mare pentru multe dintre afaceri, pe deoparte, dar și o pierdere pentru altele, pe de altă parte. “Foarte multe dintre afaceri au pierdut trenul. E cel mai bun moment să fii vizibil online.” și lucrurile s-au dovedit a fi exact așa cum a spus specialistul SEO, pentru că totul s-a mutat în online.

Firmele care deja activau pe social media, care aveau un site și erau cât de cât vizibile în Google ori erau deja cunoscute pe piață și aveau de partea lor încrederea consumatorilor “au supraviețuit” din online în perioada în care totul era pus pe pauză. Din păcate, unele business-uri, cum ar fi clinicile stomatologice sau agențiile de turism au fost lăsate fără prea multe portițe de scăpare și fără posibilitatea de a face ceva remarcabil în această zonă. Cei care au putut, însă, s-au mutat aici cu totul.

Odată mutați în online, s-au confruntat cu o altă nevoie, și anume nevoia de a fi găsiți. Numai că nevoia lor de a fi găsiți se întâlnea undeva la mijloc cu nevoia oamenilor de a se informa cu privire la produse – “comportamentul de informare s-a mutat în online“. Așa au înțeles antreprenorii că oamenii care nu mai pot ajunge în magazine să ceară sfaturi caută răspunsuri pe Google, iar ei au început să vrea să le ofere. Asta explică interesul crescut pentru SEO, chiar și în cazul afacerilor mici. Rând pe rând, tot mai multe firme din diferite domenii au înțeles importanța serviciilor SEO și faptul că ele sunt cheia spre o vizibilitate mai mare în motorul de căutare Google și, implicit, spre succes. Și, în final, au și apelat la ele.

Schimbările se resimt și acum, la aproape trei ani distanță și se văd “din interior”, odată cu numărul tot mai mare de clienți care vin spre agențiile care oferă servicii de optimizare SEO – “Companiile vor plăti 8 milioane de euro în 2022 pentru servicii de optimizare a site-ului (SEO – search engine optimization) în motorul de căutare Google” este de părere Cristian Bolocan, asta după ce, predicția pentru 2020 a fost de 6 milioane de euro. O creștere simțitoare, forțată, care vine pe fondul unor nevoi create de contextul pandemiei COVID-19, dar care poate aduce mai mult bine firmelor decât ar fi adus vremurile “normale”.

Important este să se “profite“ de ocazie pe cât se poate. Pandemia vine constant cu lucruri noi, iar cheia către reușită în vremuri atât de tulburi este adaptarea. Chiar și un moment ca acesta poate fi “cel mai bun moment“ pentru ceva. În acest caz, este cel mai bun moment să ai o strategie SEO bună și să fii cu afacerea în online!

Sursa foto: shutterstock.com.