Aveţi bani? Veţi putea cumpăra acţiuni Apple, Google sau Coca Cola chiar la Bucureşti, cu lei

Acţiunile Apple, Coca Cola şi Bank of America vor fi primele dintr-un grup de 10, ce vor fi aduse de Tradeville la Bursa din Bucureşti. La Depozitarul Central al Pieţei de la Bucureşti mai sunt înscrise şi îşi aşteaptă intermediarii alte 20 acţiuni, printre care Intel, Yahoo, sau Google, ale unor bănci ca JP Morhan Chase şi Deutsche Bank, ori ale altor vedete ca  BMW. Cu altele ca ele s-au făcut deja tranzacţii de peste 10 milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 09 feb. 2012, 13:13

„Suntem pregătiţi să oferim la tranzacţionare mai întâi trei acţiuni, ale Apple, Coca Cola şi Bank of America, dintr-o serie de 10. Data la care ele vor putea fi cumpărate sau vândute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) depinde şi de viteza cu care vor fi parcurse procedurile acesteia“, a declarat, pentru RTV.NET, Victor Stănilă, PR manager al casei de brokeraj Tradeville.

 

Amatorii celebrelor acţiuni vor avea nevoie de resurse relativ consistente, cea mai ieftină dintre cele trei iniţiale, acţiunea Coca Cola putând costa destul de mult peste 200 de lei bucata, iar pentru o acţiune Apple sau Google fiind nevoie de peste 1500, respectiv 2.000 de lei, potrivit cotaţiilor bursiere şi cursurilor valutare actuale.

 

Investitorii români pot, astfel, să reducă o bună parte din costurile mari de tranzacţionare pe pieţele străine şi să evite riscul valutar.

 

Multe alte acţiuni celebre ale burselor lumii, înaintea celor ale Facebook, încă nelistate nici la New York, aşteaptă să fie puse în circulaţie la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fiind deja înregistrate la Depozitarul Central, instituţia de decontare şi depozitare a valorilor mobiliare ale bursei din România, potrivit site-lui acesteia.

 

„Acţiunile străine pot fi înregistrate de brokeri sau de custozi la Depozitarul Central fie pentru ca, ulterior, să poată fi tranzacţionate pe piaţa ATS (sistemul de tranzacţionare alternativă), a Bursei de Valori Bucureşti, fie pentru ca deţinătorii să poată face decontarea tranzacţiilor şi să-şi păstreze portofoliile la noi“, a explicat, pentru RTV.NET, Adriana Tănăsoiu, director general al Depozitarului.

 

Pentru a le putea pune în circulaţie la BVB, o firmă de brokeraj trebuie să cumpere suficient de multe acţiuni străine de pe bursele unde sunt listate. Apoi firma de brokeraj se angajează faţă de Bursa din Bucureşti că va funcţiona ca un formator de piaţă (market maker) pentru acţiunile respective. Formatorul de piaţă asigură lichiditatea acţiunii respective, adică va afişa, cel puţin o anumită perioadă de timp dintr-o zi de tranzacţionare, cotaţii ferme de cumpărare sau vânzare, la care se obligă să vândă sau să achiziţioneze titlurile respective.

 

Mai aşteaptă, la Depozitarul Central, să fie aduse la Bursa din Bucureşti acţiunile McDonald’s, ca şi cele ale Microsoft, Visa, Vodafone sau Alcatel. Din domeniul financiar sunt titlurile Bursei din Frankfurt, Deutsche Boerse, ale marilor bănci germane Deutsche Bank şi Commerzbank, sau ale Soceite Generale. S-ar mai putea adăuga şi acţiunile BMW, OMV, British Petroleum sau ale companiei energetice CEZ, sau a Arcelor Mittal, patroana oţelăriilor de la Galaţi şi Hunedoara, ori News Coportation a lui Rupert Murdoch.

 

Unele dintre acestea se află deja în portofoliile unor fonduri de investiţii autohtone, care au preferat să le înregistreze şi în România, ceea ce va uşura demersurile brokerilor.

 

Ele se vor adăuga celor 10 acţiuni de mare renume care deja se pot cumpăra cu lei la Bursa de Valori Bucureşti: Daimler (producătorul Mercedes), adusă la BVB de brokerii de la BCR, Deutsche Telekom, Danone, Adidas, Heineken, L’Oréal, Heinenken, L’Oréal, Christian Dior, Bayer şi E.On, toate nouă aduse de Tradeville.

 

De la cotarea lor la BVB cu aceste acţiuni s-au făcut tranzacţii de peste 10 milioane de lei.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
China investighează importurile de carne de vită
China investighează importurile de carne de vită
China a început o investigaţie privind importurile de carne de vită din perioada 1 ianuarie 2019 - 30 iunie 2024, pentru a decide dacă livrările din străinătate afectează sectorul intern, a......
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Noul proiect crypto adună 3 milioane USD în primele 3 zile – e momentul să investești?
Într-un moment istoric pentru ecosistemul Solana, proiectul Solaxy a strâns peste 3 milioane de dolari în doar trei zile ...
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux a atras 200 de milioane de euro de la BEI, inclusiv pentru fabrica din România
Electrolux, producător de aparate electrocasnice cu sediul în Suedia, a obținut un împrumut de 200 de milioane de euro ...
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Eliminarea bonului fiscal la tranzacțiile cu cardul s-a oficializat
Magazinele și automatele comerciale nu vor mai fi obligate să emită bon fiscal pentru tranzacțiile cu cardul potrivit ...