20 milioane de euro în 7 ani – investiția în Arsenal Park, cel mai mare parc de aventură din România

Economica.net
01 09. 2016
dsc_0773_48106900

Pariul fraților Cristescu cu turismul de aventură pare să fi fost câștigat. Ultima investiție din Arsenal Park, AquaParq Arsenal, a fost dat în folosință în iunie 2016 și a costat șapte milioane de euro, din care trei milioane nerambursabili, după cum ne-a declarat Romina Faur, director de proiect la Arsenal Park. Un parc de distracții acvatice similar celor de cinci stele din Turcia s-a deschis anul acesta la Orăștie, iar construcția lui a durat doi ani.

Aqua Park Arsenal include 3 zone distincte: SunWaves, Inner Bliss și Belvedere Lounge&Terasă. SunWaves este partea de exterior, care include 4 bazine (agrement, înot, de copii, respectiv pentru tobogane), 6 tobogane și un bar exterior. Inner Bliss reprezintă zona de interior, cu tobogane, 4 bazine (unul pentru copii, unul de relaxare cu râul leneș și cu porțiuni cu hidromasaj, un bazin cu apă rece, respectiv unul pentru tobogane), 3 saune și un bar. Priveliștea este elementul principal al zonei Belvedere Lounge&Terasă. Acest spațiu include 2 terase, un bar, un lounge și o cadă cu hidromasaj. Adâncimea bazinelor pentru copii este de 40 – 80 cm, iar a celorlaltor bazine de până la 1,2m. Temperatura apei este setată în permanență la 29-32 de grade Celsius.

AquaPark Arsenal poate găzdui 1.000 de vizitatori vara și 300 în restul anului. Intrarea în parc costă 30 de lei pentru trei ore și 50 de lei pentru întreaga zi, în cazul adulților, iar copiii plătesc 25 de lei pentru trei ore sau 40 de lei pentru o zi întreagă.

Arsenal mizează pe clienții corporate

“Aproximativ 70% din oaspeții Arsenal Park sunt clienți corporate. Perioada de vârf pentru evenimente corporate (teambuilding, conferințe, cursuri/traininguri) este 1 mai – 1 noiembrie. În plus, lunile iulie-august reprezintă perioada de vârf pentru familii cu copii, care își doresc să petreacă vacanța într-un mediu deopotrivă relaxant și antrenant. Întrucât posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt nenumărate.  Pe de altă parte, avem grupurile de tineri (elevi, liceeni), care vin în tabere organizate la Arsenal Park în perioada vacanței de vară. Acestea sunt, adesea, cu tematică sportivă și de aventură. Gradul de ocupare este de 90% în timpul verii și 60% este rata medie anuală. “

Pe lângă oaspeții Arsenal Park, trebuie să menționăm clienții de agrement: aceștia vizitează cel mai mare muzeu militar în aer liber din cadrul parcului și participă la activități destinate turiștilor individuali, precum: ture cu tiroliana (cea mai lungă din țară dintr-un singur segment – 607m), PowerFan Jumps (salturi libere de la 30 m înălțime), cățărări pe traseele din Aventura Park, plimbări cu vehicule recreative pe aleile din parc (biciclete, jeep wrangler go-kart, mașinuțe de golf, etc), concursuri de minigolf. Activitățile preferate sunt, bineînțeles, cele de aventură. În plus, turiștii se pot bucura de patinoar, de skateparc, iar cei mici au un loc de joacă dedicat. 

“În contextul internațional actual, în mod cert piața de aventură este în continuă creștere”, spune Romina Faur, adăugând că, în această vară, în luna iulie Arsenal Park a avut 15.000 de vizitatori plătitori și peste 3.500 de turiști cazați în fosta unitate militară.

Tunuri, tancuri, pationoar, biciclete și topogane de apă în 80 de hectare de pădure

Arsenal Park a luat ființă pe un teren de 80 de hectare care aparținea unei foste fabrici de armament din Orăștie, cumpărată de frații Emil și Marius Cristescu în anul 2001, după mai multe încercări. Din dorința de a lansa pe piața turistică un produs unic în țară, un resort cu tematică militară, Arsenal Park a fost inaugurat în 2009 când au fost construite spațiile de cazare, iar ulterior au fost aduse 150 de exponate militare.

De la deschidere și până la jumătatea lunii iunie 2016 s-au investit în complexul turistic aproximativ 20 de milioane de euro. Arsenal Park beneficiază din vara anului trecut de o rețea de piste de biciclete de 12 kilometri, s-a amenajat turnul de apă pentru salturi libere de la 30 de metri înălțime, asistate de un dispozitiv de tip PowerFan și pentru o tiroliană cu lungimea de 570 de metri, în care s-au investit 3 milioane de euro. PowerFan Jumps este singura activitate de acest gen din țară, iar tiroliana este în acest moment cea mai lungă din România, fiind realizată dintr-un singur segment.

În complexul Arsenal Park a fost deschis și un loc de joacă pentru copii, care beneficiază de echipamente pentru căţărare, echilibristică, explorare, tunele, tobogane, carusele, leagăne, și balansoare. Locul de joacă este prevăzut cu piese de mobilier urban pentru adulţii care supraveghează copiii și poate găzdui simultan peste 300 de copii.

Investițiile s-au adăugat unor obiective finalizate anterior, respectiv parc de aventură, cu şase trasee de diferite dificultăţi, pentru copii şi pentru adulţi, cu peste 70 de platforme şi dispozitive amplasate la o înălţime de până la 25 de metri, un patinoar sintetic, un skate park din beton, cu suprafaţa de 1.500 de metri pătraţi și un centru de agrement de călărie.