“Am finalizat și acele machete, regularizări, care se fac în baza OUG pentru clienții care și-au redus consumul în 2022 față de 2021. Este un număr considerabil de clienți, peste 150.000, potrivit datelor furnizorilor. Probabil vom depăși 200.000. Este o dovadă că clienții casnici s-au preocupat să-și reducă din consum”, a spus Bege, la conferința anuală a Asociației Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER).
Legislația adoptată anul trecut referitoare la plafonarea prețurilor pentru clienții finali spune că, în februarie acest an, clienții care au avut în 2022 un consum mediu real mai mic decât cel în 2021 și practic se încadrează într-un consum pentru care beneficiază de preț plafonat, vor fi reîncadrați. Acești clienți vor primi facturi de regularizare a consumului facturat anterior, evident cu minus.
Amintim că legislația de plafonare a stabilit plafoane maxime de preț pentru tranșe de consum dar aplicate la consumul anului precedent. Pentru clienții care, în 2021, au consumat în medie peste 300 kWh lunar, până în toamna lui 2022 prețul plătit nu a fost plafonat. Dacă totuși ei au consumat, în 2022, la modul real, sub media de 300 kwh/lună, potrivit legii sunt reîncadrați la prețul plafonat, iar furnizorul, la regularizarea din februarie 2023, îi dă banii înapoi – diferența dintre prețul neplafonat plătit deja și prețul plafonat.
Furnizorul storneză practic toate facturile emise anul trecut la preț neplafonat și emite altele, cu prețul mai mic, plafonat. Rezultă în final o diferență – o sumă cu minus, bani pe care clientul îi are de primit. Suma va fi scăzută din următoarea factură în afara situației în care clientul dorește expres să primească banii în cont și pentru asta trebuie să facă o cerere la furnizor.