200.000 de firme mici plătesc facturi la curent mai mari decât populaţia. Care e soluţia
Preţul reglementat al energiei electrice pe care îl plătesc clienţii noncasnici racordaţi la reţeaua de joasă tensiune este mai mare decât preţul plătit de populaţie, în fiecare dintre cele opt zone de distribuţie, potrivit ultimului raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) referitor la piaţa reglementată de energie electrică.
Situaţia este oarecum contrară principiilor pieţei, dat fiind că, în general, preţul energiei plătit de firme ar trebui să fie mai mic decât cel plătit de populaţie, măcar din cauza faptului că, teoretic, ele consumă mai mult.
Spre exemplu, în Bucureşti, preţul mediu plătit de consumatorii noncasnici racordaţi la joasă tensiune era, în ultimul trimestru al anului trecut, de 395 de lei/MWh, în condiţiile în care preţul pentru clienţii casnici era de 380 de lei. Furnizor de ultimă instanţă pentru Bucureşti este Enel. Bucureştiul este în mod tradiţional zona de distribuţie cu cele mai mici preţuri la energia furnizată în regim reglementat, şi iată care este situaţia la polul opus, în Moldova, zona cu cele mai mari preţuri la energia electrică, acolo unde furnizarea în regim reglementat revine nemţilor de la E.On: 459 de lei pentru clienţii non-casnici, faţă de 423 de lei pentru populaţie. Deci noncasnicii plătesc o factură cu 8% mai mare.
Situaţia se repetă în toate celelalte şase zone de distribuţie, iar clienţii aflaţi în această situaţie nu sunt deloc puţini. Potrivit datelor ANRE, la finalul lui 2016, mai erau alimentaţi în regim reglementat 206.000 de astfel de consumatori (2,5% din numărul total de clienţi alimentaţi în regim reglemntat), iar aproape toţi, adică 203.000, sunt racordaţi la reţeaua de joasă tensiune. Totuşi, consumul lor a reprezentat 335 GWh în ultimul trimestru din 2016, adică aproape 10% din tot consumul consemnat în sistem reglementat în aceeaşi perioadă
În categoria clienţilor non-casnici racordaţi la joasă tensiune intră firmele mici, fie cele aşa-numite de apartament, fie micile afaceri de genul vulcanizărilor, chioşcurilor sau spălătoriilr auto.
Care este soluţia
Piaţa energiei electrice din România este liberalizată, ceea ce înseamnă că orice client, inclusiv cei non-casnici sunt liberi să renunţe la calitatea de client reglementat, acolo unde preţurile sunt stabilite de ANRE, şi să treacă în sistem de piaţă concurenţială, şi să încheie noi contracte de furnizare de energie electrică, fie cu furnizori noi, fie cu aceeaşi furnizori, mulţi dintre ei având oferte şi în sistem de piaţă concurenţială. Preţurile pentru energie sunt în general mai mici, şi sunt garantate timp de un an sau doi, în funcţie de ofertă.