Joi, în jurul orei 17,10 GMT, uncia de aur era cotată la 1.197,78 dolari, cu 28% mai puţin decât la începutul anului, astfel că ar urma să încheie anul 2013 în scădere după 12 ani consecutivi de creştere neîntreruptă.
‘Există doi factori care stau în spatele scăderii preţului aurului’, explică Matthew Turner, analist la Macquarie. ‘Primul este fuga investitorilor financiari’, adaugă analistul, în condiţiile în care fondurile de tip ETF au vândut peste 800 de tone de aur în acest an, adică echivalentul a o treime din producţia minieră anuală de metal galben. Cel de al doilea motiv al scăderii preţului aurului este ‘reducerea achiziţiilor de aur ale băncilor centrale la care se adaugă măsurile guvernamentale pentru limitarea importurilor de aur în India’, explică Matthew Turner.
În ideea de a reduce deficitul balanţei comerciale, Guvernul indian a luat mai multe măsuri pentru a limita intrarea de aur în ţară, provocând o scădere semnificativă a consumului de metal galben, scădere care în al doilea şi al treilea trimestru a fost de ordinul a 52% potrivit cifrelor Consiliului Mondial al Aurului.
Însă fuga investitorilor şi scăderea cererii Indiei a fost compensată parţial de o creştere a cererii de aur venită din China, care în acest an ar urma să cumpere peste 1.000 de tone de aur. Consiliului Mondial al Aurului estimează că China va devansa India devenind cel mai mare consumator mondial de aur.
‘Nivelul cererii de aur din China ar urma să rămână la acelaşi nivel şi în 2014 ca urmare a creşterii salariilor şi a clasei mijlocii dar şi a lipsei de alternative pentru investiţii’, estimează analiştii băncii germane Commerzbank. Aceştia prognozează că după scăderea din 2013, preţul aurului ar urma să-şi revină anul următor graţie cererii asiatice dar şi riscurilor care provin de pe urma politicilor monetare ultraelegant care sunt în prezent în vigoare în SUA, Europa şi Japonia.
În schimb, analiştii de la National Australian Bank mizează pe continuarea scăderii preţului aurului până la 1.050 de dolari pe uncie la sfârşitul lui 2014, graţie îmbunătăţirii ritmurilor de creştere în principalele economii avansate şi a creşterii cererii investitorilor pentru alte active, mai riscante.