‘Până la finele lunii august, importurile de carne de pasăre au crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar exporturile au scăzut cu 10%. Acest lucru arată o creştere a ofertei pe piaţa internă în cifre absolute cu 35.000 tone, iar în procente cu 15%, dar şi o scădere a preţurilor la poarta fermei între 12 şi 15%. Fermierii români, în această perioadă legată de embargoul cu Rusia, au pierdut bani la poarta fermei pentru că le-au scăzut preţurile. Numai la o reducere de preţ de 10%, pierderea este de 30 de milioane de euro. Cred că orice formă de sprijin este binevenită pentru a salva fermele avicole şi sperăm că anul viitor vom relua creşterea pentru că anul acesta este aproape de zero. Este primul an din ultimii 10 când sectorul avicol nu a înregistrat creştere de producţie, în condiţiile în care ne-am obişnuit să creştem cu 7 – 8 procente pe an’, a spus Ilie Van.
Acesta consideră că orice măsură care se ia în sprijinul producătorilor este binevenită, fie că este vorba de stocare privată sau de susţinere pentru export, însă cea mai importantă rămâne reducerea TVA la carne şi produse din carne de pasăre, scrie Agerpres.
‘Dacă nu se iau măsuri pentru reducerea TVA la carne şi la produsele din carne de pasăre fermierii din industria avicolă vor avea de suferit. Fiscalitatea este foarte excesivă, avem taxe de toate felurile, taxe pe stâlp şi taxe pe gard. Noi am făcut garduri în jurul fermelor obligaţi de ANSVSA pentru măsurile de biosecuritate şi acum plătim taxe pe gardul acesta. El face parte însă din tehnologie. Este obligatoriu şi atunci de ce să plătesc taxă pe el? Problemele cele mai mari sunt legate însă de concurenţa neloială din cauza evaziunii fiscale pe TVA şi a importurilor masive determinate de embargoul impus de Rusia’, a explicat preşedintele UCPR.
Potrivit sursei citate, România importă anual în jur de 130.000 de tone de carne de pasăre din ţările UE şi exportă 80.000 de tone, însă ca şi valoare, exporturile sunt mult mai mari decât importurile, pentru că se exportă produse procesate cu valoare adăugată mare.
‘Valoarea de export din industria avicolă este de aproape de 200 de milioane de euro şi cred că nu este puţin lucru şi există în continuare potenţial de creştere. 80% din exporturile noastre sunt către piaţa UE şi 15% pe pieţe terţe. Noi suntem gata să ducem produse pe orice piaţă, însă va trebui să găsim orice formulă de sprijinire a sectorului (…) Să ajutăm fermele să nu intre în insolvenţă, ceea ce nu este faliment, dar din păcate sunt destui care nu se simt prea bine şi trebuie să vedem cum putem să îi protejăm’, a adăugat Ilie Van.
Pentru 2014, preşedintele UCPR mizează pe o producţie de 435.000 de tone de carne de pasăre în viu.
Piaţa industriei avicole din România a fost estimată anul trecut la 1,1 miliarde de euro, în creştere faţă de 2012 datorită majorării exporturilor de produse procesate.
România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care aparţin unui număr de 250 de societăţi membre ale UCPR