Cum a fost anul 2016 pentru Rompetrol din punct de vedere operațional şi financiar?
Cătălin Dumitru: În 2016 ne-am concentrat pe îmbunătățirea performanțelor operaționale și a rezultatelor financiare, ca urmare a performanțelor deosebite atinse în 2015 – recorduri istorice în cei peste 18 ani de la înființare. KMG International (noua denumire a grupului-n.red.) a crescut în 2016 activitățile de rafinare și distribuție petrolieră în regiunea Mării Negre, datorită optimizării și programelor de creștere a eficienței începute în anul 2013. Acest lucru va fi confirmat de principalii noștri indicatori financiari, la momentul în care Grupul va publica rezultatele financiare pentru anul precedent. EBITDA a înregistrat un trend ascendent (de peste $200 milioane), iar profitul net a crescut de asemenea, comparativ cu anul precedent. Mai mult, din punct de vedere operațional, rafinăriile Petromidia și Vega au avut un nou an de recorduri istorice în ceea ce privește materia primă total procesată (Petromidia, peste 5 milioane de tone), dar și producția de benzină și motorină. Costurile de procesare au atins niveluri scăzute pentru ambele unități de producție. Este clar acum că anul 2016 a fost cel mai de succes an din istoria companiei.
Care sunt așteptările dumneavoastră de la 2017 în privința volumului țițeiului prelucrat, vânzărilor de produse petroliere și rețelei de distribuție?
Cătălin Dumitru: Scopul nostru este de a ajunge la noi performanțe în anul 2017 și de a confirma sustenabilitatea afacerii noastre și relevanța sa pe piața europeană. KMG International va extinde și va moderniza activitatea sa de retail din România și din alte piețe din zona Mării Negre, precum Moldova, Georgia și Bulgaria. Investițiile realizate până în prezent, modelul de business implementat și parteneriatele de afaceri ce vor fi dezvoltate în viitor reprezintă principalii factori care ne dau încredere și ne fac optimiști în ceea ce privește creșterea activităților noastre, prin prisma noilor parteneriate dezvoltate de către companie.
Autoritățile UE au oferit recent aprobarea finală pentru tranzacția CEFC – Dyneff. Ce se va întâmpla acum cu Dyneff?
Cătălin Dumitru: Obiectivul KMGI și CEFC este ca Dyneff să devină o platformă de dezvoltare în Europa de Vest, beneficiind de accesul extins la surse de aprovizionare și de sprijinul strategic al acționarilor pentru a continua și extinde operațiunile sale în sectorul energetic. Cei doi acționari vor asigura că Dyneff își menține angajamentele comerciale și financiare în fața partenerilor săi financiari și de afaceri. Compania a evoluat de la un distribuitor de produse petroliere la un furnizor de energie pentru o gamă mai largă de sectoare. Dyneff a dovedit o expertiză puternică de management și venituri stabile, motiv pentru care noii asociați s-au arătat optimiști cu privire la perspectivele Dyneff. De asemenea, asociații sunt încrezători în construirea unei întreprinderi energetice de o dimensiune și influență mai mari, prin sinergia operațională, prezența geografică, investiții și resurse de finanțare. Dyneff este unul dintre cei mai mari distribuitori de carburanți din sudul Franței. În fiecare an, compania livrează aproximativ 2,5 milioane de metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distribuție din Franța și Spania.
Întrebare: Care este statutul Memorandumului de Înțelegere cu statul român? A expirat la finalul anului precedent. Putem presupune că ambele părți sunt de acord să îl prelungească? Care este noul termen pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere?
Cătălin Dumitru: Prin fondul de investiții și proiectele sale de dezvoltare viitoare, Memorandumul de Înțelegere prevede numeroase beneficii pentru statul român și pentru români, fără nicio urmă de îndoială. Cu toate că Memorandumul nu a fost implementat din cauza diferitelor obstacole administrative, noi am oferit Guvernului României posibilitatea să îl prelungească cu încă trei luni, până la finalul lunii martie 2017, astfel încât noul Guvern să își asume mandatul și să reînceapă discuțiile relevante cu noi pentru punerea în aplicare. Pot să spun că urmează ca autoritățile să continue toate etapele necesare pentru implementarea Memorandumului de Înțelegere, pentru că noi suntem pregătiți în orice moment.
Am văzut recent că Rompetrol a ajutat oamenii blocați pe autostrada A2 din cauza condițiilor meteorologice dificile. Aţi oferit apă, mâncare şi băuturi calde. E o nouă abordare de CSR? Veţi mai face astfel de lucruri?
Cătălin Dumitru: Evoluția noastră din ultimii ani stă mărturie pentru eforturile de a deveni unul dintre cei mai sustenabili jucători din industria de petrol și gaze de pe piața națională și regională. Această acțiune este una normală pentru o companie responsabilă social. Era uman pentru noi să ajutăm oamenii care treceau printr-o situație dificilă, practic, incapacitatea de a traversa autostrada. Suntem fericiți că angajații de la benzinăria noastră și-au exprimat deschiderea și înțelegerea față de oamenii blocați și le-au oferit sprijinul lor, fără a fi primit în prealabil instrucțiuni din partea conducerii. Angajații noștri sunt factorul cheie pentru acțiunile și operațiunile noastre, iar ei dovedesc acest lucru de fiecare dată. Ori de câte ori acest tip de situație va avea loc, suntem gata și ne angajăm să reacționăm, fără nicio îndoială.