2020, anul în care teama de un nou lockdown mută reducerile de Crăciun în timpul ofertelor de Black Friday

Teama unui nou lockdown după alegerile programate pe 6 decembrie, îi determină pe retaileri să lanseze  reduceri de Crăciun în aproximativ aceeași perioadă cu Black Friday, iar cele două evenimente se vor confunda oarecum în acest an. Pandemia de COVID-19 a susținut avansul e-commerce-ului, care a ajuns unul dintre cei mai importanți clienți de spații de depozitare, pentru a acoperi cererea. Iar anul acesta, comerțul online va depăși, în premieră, 10% din totalul pieței de retail.
Economica.net - mar, 10 nov. 2020, 09:47
2020, anul în care teama de un nou lockdown mută reducerile de Crăciun în timpul ofertelor de Black Friday

„Cererea și închirierile din spațiul logistic au aparținut în mare parte retailerilor online în 2020. Dintre cele mai mari 20 de contracte de închiriere de spații logistice din Europa, peste 90% au apărut retailerilor online. În România ne apropiem de 700.000 mp până la sfârșitul anului și chiar dacă anul 2020 nu a fost un an ușor pentru retaileri, au apărut o serie de premiere cum e și derularea perioadei de reduceri de Crăciun cam în aceeași perioadă cu Black Friday”, spune Răzvan Iorgu, managing director CBRE.

CBRE a creat un omnchennel în care a introdus serviciile pentru piețele de retail și cea industrială și logistică.

„Anul 2020 va deveni subiect de studiu în manualele de specialitate. Au fost multe provocări, atât pentru mall-uri, cât și pentru retaileri. După lockdown, piața și-a revenit puternic, dar în octombrie, din cauza economiilor făcute pentru Black Friday și din cauza zvonurilor despre pandemie, a scăzut. deocamdată e pace între cele două părți, dar nu știu cât va ține”, spune Carmen Ravon,  Head of Advisory & Transaction Services, Retail & Land, CBRE.

Potrivit lui Ravon, parcurile de retail au crescut în această perioadă de criză sanitară.

„Sărbătorile încep mai devreme și din cauza unui potențial nou lockdown, dar și din cauza problemelor de aprovizionare a retailerilor. Așa că anul acesta, Black Friday și Crăciunul se derulează cumva împreună. Dar acum se cumpără mai puține rochii, pantofi, paiete, dar mai multe lucruri pentru casă, home deco, ajunsă vedetă a pieței, la electronice dispozitivele de comunicare, telefoanele, laptopurile, tablete, vor crește. Black Friday va crește cu 30% față de anul trecut, iar e-commerce-ul va depăși în premieră 10% din retail”, explică Ravon.

Consumatorii vor fi împărțiți, ca de obicei, în cei dedicați offline-ului și cei concentrați pe online. Iar pe piață se dă o adevărată luptă pentru scurtarea termenilor de livrare, dar și pentru asigurarea stocurilor.

Piața industrială și logistică va fi condusă de e-commerce

În 2020, piața va depăși 5 milioane mp, practic se va dubla față de 2015, și s-au închiriat 500.000 mp, iar 40% din cifra totală a fost preînchiriată, mai ales că livrările speculative s-au redus.

„Acest volum de livrări se va păstra și în 2021, iar cererea va veni, în principal, de la retailerii de food, iar e-commerce va reprezenta și el o parte importantă a cerererii. De altfel, e-commerce-ul va mușca serios din piața totală de retail”, spune și Andrei Jerca, Head of Industrial Services CBRE.

Potrivit acestuia, manufacturing-ul  se dezvoltă și el, dar cu grijă, au fost o serie de producători care au avut probleme din cauza faptul că s-a oprit producția de subansamble din cauza pandemiei. Iar interes pentru etinderea acestui sector există deja. 

„Dacă ne uităm la CEE avem diverse exerciții, pentru diverse relocări sau consolidări în regiune. evident, avem concurență puternică, Polonia, Slovacia, chiar Bulgaria… Există discuții, dar o relocare de acest tip durează circa 18 luni”, comentează Andrei Jerca. „La depozitare, Bucureștiul va atrage ponderea majoră a spațiilor logistice, urmat de Cluj, prin prisma populatiei și a geografiei. Și mai sunt orașe precum Constanța, Iași, Bacău, care se dezvoltă. Noi ne așteptăm la un stoc de 8 milioane mp de spații în 2025. Oricum piata industrială va ramâne vedetă a pieței imobiliare în următorii ani”, completează acesta.

O variantă ar fi apariția depozitelor incity, dar acestea vor schimba, potrivit lui Andrei Jerca, costurile. prețurile, tarifele de livrare. Dar se va întâmpla, deja se întâmplă în Occident.

„Ne așteptăm pentru 2021 la o creștere semnificativă a tranzacțiilor pentru piața logistică, de la 10% acum, probabil la 20%. Numărul de produse a crescut, tranzacțiile relativ puține de la noi sunt cauzate și de lipsa produselor de profil, iar un studiu recent al CBRE arăta că peste 50% dintre investitori se așteaptă la o compresie a yieldului. În retail, daca pe piață ar fi produse prime, ar apărea și investitori interesați. Gândiți-vă cum ar fi să apară pe piață AFI Cotroceni. Credeți că nu ar apărea imediat investitori interesați? Azi există interes pentru parcurile de retail. Dar, cred că până la finalul anului va apărea o tranzacție cu un produs cu probleme financiare (distressed)”, susține Răzvan Iorgu.

Fără mall-uri noi în 2021

Pandemia va stopa pentru anul viitor și apariția de noi proiecte de mall-uri, deși sunt orașe care ar avea nevoie.

„În 2021 nu vor apărea mall-uri noi, ba pe termen lung ar putea apărea și închideri de mall-uri. Cumpărăturile se vor concentra in mall-urile dominante și în parcurile de retail. De aceea, o parte dintre celelalte proiecte de retail ar putea avea probleme”, spune Carmen Ravon.

Anul acesta au apăurt pe piață mall-uri noi precum Shopping City Târgu Mureș, AFI Brașov, Dâmbovița Mall, dar momentan lista de mall-uri nou apărute se termină cu acestea. Cel puțin pentru 2021. Apoi, vom vedea ce se va mai întâmpla pe piață. 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...