2020, ultimul an în care populaţia va plăti preţuri fixate de stat la gaze şi energie electrică. Ce urmează şi ce se va întâmpla cu preţurile

31 12. 2019
gaz_electric_5684958577_25706600

Preţurile la gaze şi electricitate pentru consumatorii casnici care au rămas în piaţa reglementată vor treptat liberalizate în cursul anului 2020. Astfel, de la 1 iulie nu vor mai exista preţuri reglementate de stat pentru gaze, iar de la 1 ianuarie 2021 pentru energie electrică.

Preţurile au fost re-reglementate în acest an prin OUG 114/2018 şi trebuia să aibă acest regim până în 2022, dar, atât în urma efectelor negative ale reglementării, cât mai ales a ameninţărilor cu infringementul din partea CE (reglementarea nu este permisă, în condiţiile în care am făcut-o noi, de legislaţia europeană), preţurile vor fi din nou liberalizate.

De data aceasta, după liberalizare, ANRE nu va mai aviza preţurile finale, cel puţin potrivit declaraţiilor oficialilor Autorităţii. Dereglementarea se face în trepte pentru că, cel puţin potrivit estimărilor furnizorilor şi ale ANRE, dacă s-ar fi făcut brusc de la 1 ianuarie, preţurile ar fi urmat să crească cu cel puţin 20% la gaze şi 30% la energie electrică.

Citeşte şi:

Piaţa de energie în 2019: Nimic bun, în principal dintr-o singură cauză: OUG 114

Ce se va întâmpla cu preţurile la gaze

De la 1 ianuarie nimic. Populaţia şi centralele termice care produc apă caldă şi căldură pentru populaţie primesc în continuare de la furnizori gaze pe care aceştie le cumpără de la Petrom şi de la Romgaz, exclusiv din producţie internă la preţul de 68 lei/MWh. Asta până la finalul lunii martie. În aprilie, probabil ANRE va dereglementa parţial piaţa, în sensul că doar jumătate din consum va mai livrat la aceste preţuri, iar furnizorii vor cumpăra cealaltă jumătate din piaţa liberă. Iar de la 1 iulie, tot consumul populaţiei va fi asigurat din piaţa liberă, iar preţul reglementat de 68 de lei va fi istorie. Întrebarea care se pune este: ce se va întâmpla cu preţurile finale în aprile şi, mai ales, în iulie.

Totul depinde de evoluţia preţurilor din piaţa liberă de la noi şi a celor din zona noastră. Dacă ele vor fi mai mari de 68 de lei, preţurile finale evident vor creşte, şi totul va depinde de abilitatea furnizorilor (mai ales a celor doi mari, Engie şi E.On) de a încheia contracte bune, atât cu producătorii din România, cât şi de import, pentru gazul pe care urmează să îl livreze populaţiei. Cel mai probabil am putea asista la o creştere, dar efectul acesteia ar putea fi estompat, posibil chiar anulat, de ce se va întâmpla cu preţurile din zonă. În acest an cu preţuri reglementate, au fost situaţii în care preţul de import a fost mai mic decât cel de pe piaţa internă, ba chiar pe piaţa spot de la Viena preţul a coborât, în vară, sub plafonul de preţ reglementat de la noi, de 68 de lei/MWh, în unele zile

În luna octombrie, ultima cu date disponibile, s-a importat la preţul de 81 de lei, în medie, în condiţiile în care, pe piaţa noastră preţul mediu a fost de 112 lei, dar acesta este viciat totuşi de reglementare, care a scos cantităţi mari din piaţa liberă.

Citeşte şi:

170 de companii mari consumatoare de energie vor avea reduceri la plata facturilor. Ajutorul de stat total depășește 300 de milione de euro.

Ce se va întâmpla cu preţurile la energie electrică

De la 1 ianuarie, la fel, nimic: ANRE a anunţat că preţurile finale reglementate nu cresc, aparent până în vara anului viitor. Populaţia va primi energie electrică la preţ stabilit de stat în special de la Hidro- şi Nuclearelectrica (a căror profitabilitate este astfel afectată, pentru că vor vinde mult mai mult decât anul trecut, la preţuri mici, sub cele ale pieţei, ba chiar, în cazul Hidroelectrica, sub cel se anul trecut). De la 1 iulie, furnizorii vor primi la preţuri reglementate mai puţină energie la preţuri reglementate, urmând să completeze necesarul cu achiziţii din piaţă, iar de la 1 ianuarie 2021, piaţa reglementată dispare, iar toată energia pentru populaţie va fi achiziţionată de pe piaşa liberă.

Ce se va întâmpla cu preţurile. De data aceasta există toate indiciile că vor creşte, necunoscuta este cu cât. Spre exemplu, Hidroelectrica este obligată să vândă pentru reglementat cu 102 lei/MWh, iar Nuclearelectrica cu 188 de lei. Deşi este încă devreme, vă spunem cotaţia ROPEX-FM (preţul mediu la care s-au realizat, până acum, tranzacţiile cu energie cu livrare la acel moment) este, pentru decembrie 2020, de 269 de lei.

Unele componente ale facturii ar putea scădea: nu va mai conţine componenta de recuperare din trecut a costurilor nerecunoscute (cam un sfert de miliard de lei la nivelul tuturor furnizorilor), iar tarifele de distribuţie ar putea fi uşor reduse, din cauza prezumtivei scăderi a ratei reglementate de rentabilitate şi a eliminării certe a taxei de 2%. Dar cu siguranţă scăderea nu va putea compensa creşterea componentei de preţ pentru energia pură, mai ales că preţurile ar putea să crească suplimentar în piaţa liberă inclusiv prin faptul că o cantitate semnificativă este scoasă din piaţă fiind rezervată reglementatului.

În plus, nu trebuie uitată şi componenta de cost pe care o aduc certificatele de emisii (grosier 100 de lei/MWh) pe care le plăteşte al doilea mare producătorii al ţării, Complexul Energetic Oltenia, care ar putea fi integral internalizată în preţ.