În 2025, IMM din România sunt mult mai “slăbite” în față schimbărilor legislative și fiscale, ceea ce va genera o creștere a numărului de insolvențe și falimente, avertizează specialiștii societății de avocatură Buju Stanciu și Asociații, citați de www.studiifinanciare.ro.
Principalele victime vor fi societățile care nu fac evaluări juridice în business, nu își corectează vulnerabilitățile prin audituri preventive și nu se protejează legal, riscând să devină ținte ale controalelor ANAF și să aibă pierderi financiare severe.
“Pe fondul măsurilor fiscale anunțate și al nevoii continue a statului de a-și consolida veniturile, în vederea reducerii deficitului bugetar, firmele se vor confrunta cu o presiune suplimentară din partea autorităților de reglementare și control. În acest context, 2025 va aduce o creștere a insolvențelor și falimentelor, în special în cazul companiilor care nu fac evaluări juridice periodice pentru a evita pierderi și a se proteja în fața legii.
Auditul legal preventiv, care presupune o evaluare a vulnerabilității firmelor în fața legii, este o practică în țările dezvoltate, folosită ca un scut împotriva pierderilor neprevăzute și a falimentului. În perioade atât de incerte cum este 2025 această evaluare este esențială pentru direcția afacerilor. Lipsa unui audit legal preventiv poate duce la scăderi financiare bruște și la pierderea accesului la resurse vitale, cum ar fi finanțările sau parteneriatele strategice.
Într-un climat în care fiecare greșeală de conformitate are un cost ridicat, un audit legal realizat din timp devine un instrument esențial pentru a depăși cu bine provocările acestui an”, punctează Marius Stanciu, avocat specializat în fiscalitate și partener fondator al societății de avocatură Buju Stanciu & Asociații.
În mediul de business românesc auditul legal preventiv este mai puțin aplicat de firme decât în Occident sau în țările dezvoltate din Asia, însă nevoia de o astfel de evaluare este cu atât mai mare cu cât mediul legislativ, fiscal și economic este impredictibil.
În 2024, firmele au optat pentru audit legal preventiv în special în ultimul trimestru în contextul incertitudinii ridicate față de 2025, interesul pentru o astfel de evaluare dublându-se în ultimele luni din an față de restul anului. Cele mai multe firme care au optat pentru o evaluare juridică sunt din domenii ca IT, retail, real-estate sau crypto.
Citește AICI cum poți scăpa de controalele autorităților, pas cu pas.