UPDATE: 230.000 de români au plasat 386 de milioane de lei net, în fondurile mutuale locale
Celelalte 48 de fonduri mutuale au adunat subscrieri nete (diferenţa dintre plasamanetele investitorilor şi retrageri) de 180 de milioane de lei.
Numărul investitorilor în fonduri mutuale locale a ajuns depăşeşte 236.000, potrivit ultimului raport al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Fondul BCR Obligaţiuni, administrat de Erste Asset Management România a atras cele mai mari subsciri nete luna trecută: 84,3 milioane de lei, urmat de BRD Euro Fond (BRD Asset Management,cu echivalentul în euro a 17,5 milioane de lei).
Dintre fondurile mutuale locale care atrag valută s-a mai remarcat Raiffeisen EURO, administrat de Raiffeisen Asset Management, cu subscrieri nete echivalând cu 5 milioane de lei. Raiffeisen Ron Flexi a atras net 10,4 milioane de lei, iar BT Obligaţiuni, administrat de BT Asset Management, 4,2 milioane de lei.
În ce investesc liderii
BCR Obligaţiuni este cel mai mare fond mutual românesc, cu active de 3,47 miliarde de lei, şi este rezultatul mega-fuziunii cu BCR Monetar. Are peste 53% din active în obligaţiuni de stat ale Guvernului României, 22% în obligaţiuni corporatiste (Banca Europeană de Investiţii, CitiGroup Funding, Erste Bank, şi altele , potrivit raportului pe Semestrul 1), peste 19% în depozite bancare şi aproape 4% în obligaţiuni municipale (Bucureşti, Alba Iulia, Bacău, Eforie, Hunedoara, Timişoara).
Fondurile de obligaţiuni sunt instrumente potrivite pentru a face accesibile titlurile de stat care costă 10.000 de lei bucata.
Raiffeisen Euro Plus este cel mai mare fond mutual românesc denominat în valută, cu active nete de 280 de milioane de euro, dintre care peste 53% sunt plasamente monetare, 36% în titluri de stat româneşti şi aproape 11% în obligaţiunile Bucureştiului.
Foarte uinteresant este plasamentul în efcetele de comerţ (titluri de credit comercial) emise de Compania Naţională de Ausostrăzi şi Drumuri Naţionale, echivalând cu peste 20.2 milioane de lei.
Raiffeisen Ron Plus este al doilea cel mai mare fond mutual românesc în lei, cu active nete de 1,67 milioane de lei, dintre care aproape 48% în depozite bancare, 32 % în obligaţiuni corporatiste (ale UniCredit BK Austria, BCR, ING Bank, Erste Bank) şi 20% în titluri de stat.
BT Obligaţiuni, în fine, a fost cunoscut de piaţă ca un fodn monetar „sub acoperire“, atâta vreme cât avea peste 80% din active în depozite bancare. Acum, ponderea depozitelor bancare a scăzut la aproape 69% din activele de 264 de milioane de lei. Peste 29% sunt obligaţiuni corporative:
Metro Finance BV Metro , KBC IFIMA , Citigroup Funding Inc, Lloyds TSB Bank, Unicredit International Bank, BCR, Nomura Bank International plc. , Bank of Ireland, IPF-Provident, Societe Generale.