25.000 de decese sunt cauzate în Europa de rezistenţa la antibiotice. Costurile anuale ajung la 1,5 milioane euro

Potrivit studiilor recente, la nivel european 25.000 de decese sunt cauzate de rezistenţa la antibiotice, iar costurile totale se ridică la 1.5 milioane euro anual, constând în costuri de îngrijire şi pierderi de productivitate, a fost concluzia unei dezbateri organizată, marţi, la Senat, potrivit news.ro.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 19:40
25.000 de decese sunt cauzate în Europa de rezistenţa la antibiotice. Costurile anuale ajung la 1,5 milioane euro

Dezbaterea cu titlul „Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor – Rezistenţa la antibiotice, de la fermă la consumator” a urmărit identificarea de soluţii pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniu prin crearea unui grup de lucru interinstituţional astfel încât drepturile consumatorilor să fie respectate.

De asemenea, s-a constatat necesitatea realizării unei strategii unitare care să cuprindă reglementări cu privire la autorizarea medicamentelor de uz veterinar şi a unui sistem de evaluare a substanţelor antimicrobiene de uz veterinar, un accent foarte mare fiind pus pe etichetarea alimentelor şi pe prevenţie.

Totodată, s-a propus promovarea educaţiei şi formării profesionale în utilizarea substanţelor antimicrobiene la animalele destinate pentru hrană, eliminarea stimulentelor pentru medicii veterinari de a prescrie antibiotice, elaborarea de ghiduri privind utilizarea prudentă a antibioticelor la animale, organizarea de inspecţii şi schimburi de experienţă a medicilor veterinari şi producătorilor agricoli.

Senatorul Aurel Duruţ, membru în comisia de Sănătate şi Agricultură, a vorbit despre importanţa administrării de antibiotice doar la recomandarea medicului veterinar.

„Majoritatea micilor producători nu recurg la o asemenea practică, astfel efectele sunt devastatoare atât pentru animal, cât şi pentru consumator.”, a precizat senatorul.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori a afirmat, la rândul lui, că folosirea excesivă a antibioticelor în zootehnie şi avicultură joacă un rol fundamental în creşterea rezistenţei faţă de acest tratament care a atins un nivel îngrijorător în întreaga lume.

„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atras atenţia asupra faptului că, în lipsa unor măsuri ferme, lumea riscă să se găsească într-o eră post-antibiotice, o eră în care multe medicamente importante vor înceta să mai aibă efect, o eră în care o infecţie banală sau o julitură căpătată la joacă pot duce la grave infecţii sau chiar la deces, însemnând în practică un regres la situaţia din secolele precedente. Aproape jumătate din antibioticele fabricate pe plan mondial sunt utilizate în ferme, în majoritatea cazurilor pentru a stimula luarea în greutate a animalelor sau pentru a se preveni o serie de boli în rândul acestora. Dacă nu se adoptă urgent măsuri legislative în acest domeniu, acest fenomen se va amplifica cu 60% până în anul 2030, adică va creşte de la 63.200 tone în 2010 la 105.600 tone în 2030”, a precizat Stanciu.

Şi Viorel Andronie, preşedintele Colegiul Medicilor Veterinari a menţionat în dezbatere că România ar trebui să elaboreze şi să pună în aplicare o strategie naţională sau un plan de acţiune pentru combaterea rezistenţei antimicrobiene.

„O astfel de strategie sau plan de acţiune ar trebui să promoveze o abordare holistică şi să acopere toate sectoarele şi aspectele legate de rezistenţa antimicrobiana (de exemplu, sănătatea publică, sănătatea şi bunăstarea animalelor, siguranţa alimentelor, siguranţa consumatorilor, mediul, cercetarea şi utilizarea non-terapeutică a substanţelor antimicrobiene)”, a arătat el.

Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii a arătat că Guvernul susţine dezvoltarea în România a mecanismului intersectorial de colaborare şi a conceptului „One Health” prin intermediul unui plan de acţiune comun, elaborat de autorităţile responsabile pentru alimente, agricultură, mediu şi sănătate.

Membrii Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Minorităţi şi ai Asociaţiei Pro Consumatori au subliniat importanţa limitării folosirii de către procesatori şi crescătorii de animale a antibioticelor pentru stimularea creşterii animalelor şi pentru prevenţie (acestea urmând a fi folosite doar pentru tratarea bolilor animalelor), precum şi asupra limitării folosirii produselor de origine animală tratate cu antibiotice de către marile lanţuri de alimentaţie publică.

La dezbatere au participat reprezentanţi ai Comisiei de Sănătate şi ai Comisiei de Agricultură din cadrul Senatului României, reprezentanţi ai Guvernului României – Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Sănătăţii, Prefectura Municipiului Bucureşti, cât şi reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Fondul ETF BET Patria – Tradeville depășește 500 de milioane de lei în active totale și 28.000 de investitori
Valoarea activelor fondului ETF BET Patria – Tradeville, administrat de SAI Patria Asset Management SA, companie membră a Grupului Patria Bank, a depășit 500 de milioane de lei. Acesta este în......
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către managerii companiilor de stat. Unde se vor duce banii
Bogdan Ivan a anunțat ce sumă s-a strâns în contul Ministerului Energiei din donațiile făcute din salarii de către ...
Conducerile Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Romgaz au fost de acord să renunţe la o parte din salariu şi să doneze ...
Modernizarea reactorului 1 a centralei de la Cernavodă a obținut acordul de mediu
Modernizarea reactorului 1 a centralei de la Cernavodă a obținut acordul de mediu
Două proiecte esenţiale pentru viitorul energetic al României, modernizarea reactorului 1 de la Cernavodă şi extinderea ...
Trump acordă Rusiei un termen de grație de 50 de zile pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cu ce amenință președintele american
Trump acordă Rusiei un termen de grație de 50 de zile pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Cu ce amenință președintele ...
Preşedintele SUA, Donald Trump, care a declarat din nou luni că este "dezamăgit" de omologul său rus Vladimir Putin, ...