258 de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii în România, în 2022. Piaţa a depăşit 6 miliarde de euro – EY
„În România anului 2022 s-au parafat 258 de tranzacţii. Trebuie să notez faptul că metodologia EY presupune factorizarea tranzacţiilor cu valoare mai mare de 5 milioane de euro. Deci orice tranzacţie sub acest prag nu este factorizată aici. Piaţa a depăşit, conform estimărilor noastre, 6 miliarde de euro în valoare în anul 2022. Valoarea medie a unei tranzacţii în România este în jurul a 40 de milioane de euro. Aici stă de ceva ani. Piaţa este dominată de investitori strategici. Atunci când vorbim de cumpărători, aproape 90% din tranzacţii sunt consumate de investitori de tip strategic, iar fenomenul de transparenţă sau să zic lipsă de transparenţă a valorii tranzacţiilor la care ne uităm şi noi cu interes, pentru că trebuie să operăm cu estimări pentru tot ce nu este comunicat, doar 30% din tranzacţii au valoarea comunicată în România, însă nu e un fenomen unic. Cam aşa e peste tot”, a spus Iulia Bratu, la conferinţa „Top Tranzacţii 2023: Piaţa de M&A încotro? Merge piaţa locală în aceeaşi direcţie cu cea globală sau e contra curentului?”.
Ea a precizat că analiza pe ultimii 5 ani arată faptul că 2021 a fost cel mai bun an în virtutea lichidităţilor care au invadat pieţele şi au catalizat activitatea de fuziunii şi achiziţii post-pandemie, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, anul 2022 a fost puternic afectat atât la nivel global, cât şi european, iar în funcţie de cum sunt interogate bazele de date, exxistă scăderi record ale pieţelor. La nivel global declinul anual e în valoare de 36% iar la nivel european de 34%.
„În contextul acesta, evoluţia pieţei din România nu poate fi decât remarcabilă. Piaţa de M&A (Mergers and Acquisitions – n.r.) în România a crescut atât în valoare, cât şi în volum 2022, iar la trimestru se validează trendul ascendent. Avem o creştere de 36% în valoarea pieţei. Ne-am gândit să ne uităm şi la cum arată contextul regional, aşa cum deja v-am obişnuit. În Europa Centrală şi de Est, pieţele s-au comportat pestriţ când vine vorba de M&A. Vasta majoritate a pieţelor au scăzut. Vorbim despre piaţă din punct de vedere volum, deci ce avem aici este, pe de o parte, volumul de tranzacţii din fiecare ţară. Am luat şi Germania, pentru că ne uităm la ea ca la un proxi de piaţă matură şi aşezată şi evoluată. România este singura piaţă mare care a postat creştere. Mai avem pieţe mici: Serbia, Croaţia, Slovenia, însă acestea sunt pieţe periferice, când vorbim de M&A în regiune, deci şi în context regional performanţa este notabilă şi remarcabilă”, a declarat Iulia Bratu.