28% dintre mașinile Dacia vândute au sistem de alimentare cu GPL – VIDEO

Damien Laplane, responsabil prestații transversale Dacia, cataloghează clientul mărcii drept unul pragmatic care „își dorește un vehicul util pentru viața lui de zi cu zi”.
Robert Stan - mar, 05 oct. 2021, 22:02
28% dintre mașinile Dacia vândute au sistem de alimentare cu GPL - VIDEO

În opinia lui Damien Laplane, oficial Dacia, consideră că marca românească din grupul Renault „a democratizat oferta GPL propunând, sub denumirea ECO-G, această variantă de alimentare pe toată gama sa de modele cu motoare termice – Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster și Jogger”.

De altfel, Dacia este singura marcă de pe piață care propune motorizarea mixtă benzină-GPL pe toată gama sa de vehicule echipate cu motoare termice.

Conform Dacia, majoritatea automobilelor care folosesc alimentarea mixtă benzina-GPL sunt echipate cu sisteme instalate de firme specializate, în afara rețelei de dealeri autorizați ai constructorului. În ultimii doi ani însă, GPL a devenit mai mult decât oricând o soluție căutată. Vânzările de vehicule pe GPL sunt pe val, stimulate de spirala ascendentă a prețurilor la benzină și motorină.

În acest context, tot mai mulți constructori propun clienților vehicule echipate din uzină cu motorizări cu alimentare mixtă benzină-GPL. Dacia, care a surprins lumea auto cu modelul său de business inedit și cu vehiculele sale accesibile care oferă ceea ce este esențial pentru clienți, a mizat pe GPL în urmă cu mai bine de zece ani.

Drept rezultat al acestei opțiuni, vânzările de vehicule pe GPL au o creștere importantă. În Franța, de exemplu, vânzările s-au majorat de patru ori în primul trimestru din 2021 față de perioada similară din 2020 și de 15 ori față de primele trei luni ale anului 2019.

Această creștere impetuoasă din Hexagon este datorată în cea mai mare măsură mărcii Dacia. În 2020, 78% din vânzările de vehicule noi echipate cu GPL din Franța au fost reprezentate de modele Dacia.

Mai mult chiar, oficialii Dacia notează că, la nivel mondial, „vânzările de modele echipate pe GPL reprezentau deja 20% din livrările Dacia în 2020. Iar în primul semestru din 2021 ele reprezintă 28% din total”.

„Clientul Dacia este pragmatic. El își dorește un vehicul util pentru viața lui de zi cu zi. Datorită motorizării cu alimentare mixtă și celor două rezervoare, oferta pe GPL asigură o autonomie de peste 1.000 km, care ajunge până la 1.300 kilometri în cazul noii Dacia Sandero”, explică Damien Laplane.

Avantajele sistemului dual benzină-GPL

Oficialii Dacia notează, conform LifeNews.ro, că oferta ECO-G a mărcii este practică pentru că „volumul portbagajului este neschimbat în pofida instalării celui de-al doilea rezervor” și economică pentru că „atunci când funcționează pe GPL motorul consumă cu circa 15% mai mult decât pe benzină, dar acest carburant este în medie cu 40% mai ieftin. Astfel, prețul unui model Dacia ECO-G se amortizează foarte rapid”.

Totodată, atunci când rulează cu GPL un vehicul Dacia emite cu 10% – 11% mai puțin CO2 decât atunci când rulează cu benzină, oferind în plus o putere superioară și un cuplu motor mai mare.

Ca rezultat al creșterii cererii pentru mașini alimentate cu GPL, cei de la Dacia anunță că „un sfert din rețeaua de stații de alimentare cu carburanți (n.n. – din Europa), adică 32.000 de benzinării, oferă acest combustibil”.

Gazul Petrolier Lichefiat (GPL) nu este un carburant de nișă și nici o simplă opțiune la modă. Tehnologia carburației folosind GPL există în lumea automobilului din anul 1979, extinzându-se de atunci în întreaga lume. Cele mai mari piețe pentru acest tip de carburant sunt Coreea de Sud, Rusia, Thailanda, Mexic și Turcia. În Europa, topul este dominat de Polonia, Ucraina și Italia. Datele Dacia arată că, în prezent, în întreaga lume se afla în circulație 28 de milioane de vehicule alimentate cu GPL.

Tehnologia GPL, susținută și de șeful RTR

Cu câteva luni în urmă, directorul centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie de la Titu, Alexander Simionescu, arăta și el, conform LifeNews.ro, avantajele sistemului dual benzină-GPL. Oficialul nota că, în 2020, circa 26% din mașinile care au ieșit de pe linia de montaj a uzinei de la Mioveni au avut instalate sisteme GPL direct în fabricație.

„Tehnologia GPL ajută la atingerea prevederilor normelor CAFE și este integrată de echipele noastre de ingineri aici, în România, pe motorizările existente în gamă. Emisiile de CO² sunt mai scăzute cu 11% față de versiunea pe benzină. Lucrăm îndeaproape cu colegii din uzine, astfel încât să livrăm clienților noștri o alternativă mai curată, simplă și competitivă”, declara Alexander Simionescu.

Te-ar mai putea interesa și
Trump l-a numit pe Dr. Oz ca șef al programului public de asigurări de sănătate din SUA. Dr.Oz e cunoscut pentru prezența sa la televiziune
Trump l-a numit pe Dr. Oz ca șef al programului public de asigurări de sănătate din SUA. Dr.Oz e cunoscut pentru prezența ...
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat marţi că îl numeşte pe Mehmet Oz, un fost chirurg vedetă  cunoscut pentru prezența platourile de televiziune, la conducerea enormului......
Acțiunile Kadokawa au crescut după anunțul interesului Sony pentru preluare
Acțiunile Kadokawa au crescut după anunțul interesului Sony pentru preluare
Acțiunile Kadokawa au închis în creștere cu 16% la Bursa de la Tokyo după ce s-a anunțat că Sony e în discuții pentru ...
Bulgaria – Numărul angajaţilor din turism a scăzut cu 11,5%, dar veniturile au crescut cu 15%
Bulgaria – Numărul angajaţilor din turism a scăzut cu 11,5%, dar veniturile au crescut cu 15%
Turismul din Bulgaria s-a confruntat în timpul sezonului de vârf din vară cu o pierdere semnificativă a forţei de muncă, ...
BVB a închis în scădere ședința de ieri. Azi, Zentiva SA se retrage de la bursă
BVB a închis în scădere ședința de ieri. Azi, Zentiva SA se retrage de la bursă
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere şedinţa de marţi, iar valoarea totală a tranzacţiilor s-a cifrat la ...