Tichetele sociale emise în cadrul acestui program pot fi utilizate de beneficiari pentru o perioadă de încă un an după încheierea programului, potrivit MIPE.
Beneficiarii eligibili ai programului „Masă caldă” au fost persoanele în vârstă de minimum 75 de ani, care au pensie mică, ulterior fiind adăugate ca beneficiari eligibili şi persoanele fără adăpost.
Fiecare beneficiar dispune lunar de 180 lei, sumă pe care o poate utiliza pentru a-şi achiziţiona alimente preparate de la partenerii afiliaţi programului.
Emitenţii de carduri din programul „Mese calde” s-au întâlnit, vineri, cu reprezentanţii Direcţiei Implementare POAD, la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, se precizează în comunicat.
Participanţii au discutat despre modalităţi de creştere a gradului de distribuire a cardurilor utilizate de beneficiarii programului, dar şi despre modalităţi de creştere a gradului de utilizare a sumelor alocate.
Programul constituie o premieră în abordarea politicilor sociale pentru vârstnici din România, deoarece este prima dată când un astfel de ajutor financiar – pentru procurarea de mese calde – se acordă cu finanţare europeană, prin tichete sociale electronice, subliniază MIPE.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene apreciază efectul pozitiv de creştere a utilizării mijloacelor de plată electronice de către persoanele vârstnice.
Secretarul de stat în MIPE Cătălina Bădoiu, care coordonează Direcţia Implementare a Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD), a menţionat că fiecare leu cheltuit în acest program îmbunătăţeşte calitatea vieţii persoanelor defavorizate.
„Având în vederea activitatea mea anterioară în domeniul social şi lucrul cu grupurile de persoane defavorizate, este foarte important ca acest program să fie un succes şi România să poată raporta un grad de absorbţie cât mai mare a finanţării acordată de Uniunea Europeană. Nu este un obiectiv birocratic, ci fiecare leu cheltuit are corespondenţă directă în îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru o persoană defavorizată”, a comentat reprezentantul MIPE.
În implementarea de până acum a acestui program, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, emitenţii de carduri şi agenţii economici afiliaţi programului au realizat un parteneriat de succes, notează MIPE.
În perioada următoare se vor desfăşura activităţi de impulsionare a utilizării cardurilor şi implicit de creştere a ajutorului utilizat de persoanele defavorizate, conchide Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în comunicat.