3.100 de noi MW “verzi” cu contract de racordare semnat. Apogeul instalărilor va fi atins în 2026 – estimare Transelectrica. “Stocarea ar trebui să fie obligatorie”
“Dacă ne referim la contracte de racordare, la nivel de Transelectrica, avem contracte semnate pentru 1.700 MW. La operatorii de distribuție mai sunt undeva la 1.000-1.400 MW, deci avem în total puțin peste 3.000 MW, estimăm că în anul 2026 va fi vârful de puneri în funcțiune, dacă ne raportăm la datele din prezent”, a declarat Bogdan Toncescu, membru al directoratului Transelectrica, prezent la o conferință pe teme energetice organizate de Ziarul Financiar.
El a mai amintit că, în acest an, Transelectrica a emis avize tehnice de racordare (ATR) de 4.000 MW, iar operatorii de distribuție de încă 3.000 MW.
Oficialul Transelectrica a afirmat că, din punctul său de vedere, rețeaua nu reprezintă o problemă pentru viitorii investitori în producția de energie electrică, deși la acest moment, capacitatea rețelei Transelectrica de a transporta energie nou-produsă în zona Dobrogei, cea mai interesantă pentru eolian, este zero. Asta pentru că, spune Toncescu, anul viitor vor fi finalizate noile linii care vor putea evacua energie regeberabilă nou-produsă, Gutinaș-Smârdan și Cernavodă-Stâlpu. În anul 2026, moment în care Toncescu esimează că va fi un vârf al punerii în funcțiune de noi capacități, Transelectrica va fi pus în funcțiune lunii noi de transport de 3.000 MW, care să “scoată” energia din zonele Dobrogea și Banat.
Pe de altă parte, Toncescu a explicat că, pe măsură ce vor fi instalate noi capacități în regenerabil, este nevoie ca investitorii să pună și instalații de stocare, afirmând că, la un anumit moment dat, acest lucru ar putea să devină obligatoriu.
“Instalarea de baterii nu a ținut pasul cu tehnologiile de producere a energiei electrice, sperăm ca instalațiile de stocare să fie stimulate atât de autoritati, cat și de fondurile disponibile, iar, la un moment dat, de ce nu, ele să fie impuse.
Eolianul va ajung la 26 la sută din producție in 2030, deci vor fi costuri mai mari cu echilibrarea și e nevoie de rezerve mai mari cu echilibrarea.
Daca vom ajunge pana în 2050 la net zero si vom avea atunci preponderent regenerabil, eolian și solar atunci stocarea e ceva ce ar trebui impus”, a mai spus oficialul Transelectrica.